Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Ren luksus i Lukasvika

LUKASVIKA ligger bortgjemt nede i den sørøstlige enden av den mektige Hakkloa. Her kan vi slå leir under skyggefulle furutrær, ta en dukkert i Nordmarkas flotteste innsjø, eller loffe over isen vinterstid.

BORTGJEMT. En knall sommerdag i fredelige Lukasvika sør i Hakkloa. Foto: VESLE-BERNHARD

SOLID. På vei over Hakklodammen.

ukasvika er en bakevje og ender i en såkalt atthaldsdam, en mindre demning som er en del av den langt større Hakklodammen litt lenger sørvest. Da hoveddemningen ble oppgradert og reguleringen hevet med tre meter i 1888, måtte det demmes opp også her for å sikre maksimal vannstand i hoveddammen. En annen dam med en slik «atthald»-funksjon (holde tilbake vann) er Myrdammen vest i Hakloa, som hindrer vannet i å renne ned i Bonnamyra.

Hvilken Lukas denne stille vika er oppkalt etter er ikke godt å si sikkert. Selv holder jeg en knapp på Lukas Finne, som bodde på Fortjernsbråten på 1700-tallet og «kunne så meget at han frelste jorden sin for alle slags udyr, så aldri noe kreatur ble slått eller revet for ham.» Eventyrkongen Asbjørnsen fikk høre om Lukas av Elias fisker, og nevner ham i fortellingen «En nat i Nordmarken».

Lukasvika kan nås greit fra vest, der skogsveien møter Hakkloa. Herfra følger vi damvokternes sti sørøstover opp på åsen, og videre bratt ned på andre siden, der det er satt opp solide rekkverk. Det er ikke mange damvoktere å se i våre dager. Da Hakklodammen ble restaurert i år 2000 ble det også satt opp fjernstyring av damlukene, samt overvåkningskameraer. Husk å smile pent når du kommer ned på demningen, som du må krysse på vei til Lukasvika. Dette er den samme veien vi må følge til Hakkloelvens østside, der det var kjentmannspost i perioden 2020-2023. Her var Vesle-Bernhard på en fabelaktig tur sammen med selveste Kåre Haug, kjentmannsmerkets åndelige leder inntil nylig, for å forberede den posten.

En mer eksotisk reisemåte til Lukasvika er med kano. Her er fint å slå seg til dersom det er opptatt på den fine leirplassen ute på Sauøya. I riktig gamle dager hadde jeg en kano gjemt litt nedenfor atthalddammen og kunne padle på Hakkloa støtt.

Vi er her ved foten av den ville Hakklomana. En bratt sti leder opp på åsen.

LUKASVIKA. Post 29 i perioden 2014-2016.

 

 

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.