Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Kosekrok i Losbyvassdraget

BORKEDAMMEN er navnet på en liten, men essensiell demning foran Søndre Krokvann i Losbyvassdraget.  

MÅLET. Ved den beskjedne demning nord i Søndre Krokvann.

POSTEN dengang da.

Krokvannene – nordre, midtre og søndre – ligger strødd som perler i skogen nær Røyrivann i Østmarka. De har etter tur vært kjentmannsposter, og sies å være spesielt populære ski-poster: Når isen er god, kan man gå ganske direkte over vannene og slipper kronglete terreng med vanskelige stier.

Tidligere ble det fløtet tømmer på denne store vannveien fra Østmarkas dyp, men ikke over Søndre Krokvann. Demningen her ble reist for å skaffe såkalt bakvann til Tappenbergvann og Nordre Krokvannet, som var sentrale i fløtingen.

Borkedammen fikk sitt navn fordi den opprinnelig ble bygget av bark og trestokker. Senere ble den forsterket med steinkister, bordkledning og sement, samt en vanntett duk. Om demningens historie og rolle forteller Bjørnåsboka i detalj. Her brukes også begrepet «kanoland» om et vann med mange kriker og kroker som kan utforskes av dem med tid og lyst. Vissnok er Borkedammen så liten av mange kanopadlere overser den.

I boka står også en lærerikt avsnitt om hvorfor dette området er blitt slik det er. Bakgrunnen er sagbruksindustrien som ble drevet langs Losbyelva fra 1500-tallet nesten opp til vår tid. »

Vanndrevne sager og tømmerfløting krevde at vassdraget ble regulert med dammer/demninger. Det førte til at flere mindre vann ble til ett større vann, med mange flere viker og odder, men med lik vannstand. Vannene fikk mye større overflate, og magasinene mye mer vann, forteller Bjørnåsboka. Så enkelt kan det forklares.

Posten som kjentmannskomiteen i sin visdom plasserte ved Søndre Krokvannet, sto på en gran på en odde øst for dammen.

BORKEDAMMEN NORD I SØNDRE KROKVANNET var kjentmannspost i perioden 2015-2019

Post 22 i perioden 2016-2019.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.