Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Å gjøre en kule, og berøves en utsikt

RØVARKULA er en av de markante toppene vi har i vest når vi reiser gjennom Nittedal. Vi kan tenke oss at det der oppe bodde kriminelle som gjorde ferdsel over Lillomarka til en risikabel affære. Men her het det også Skøienhøiderne.

UTSIKT fra Røvarkula, men ikke fra toppen. Foto:VESLE-BERNHARD

ppslagsverket Marka fra A til Å beskriver Røvarkula som åsen like nordvest for Brennberget, og oppgir høyden over havet til 430 meter.
I Stemnålstjernboka, kjentmannsheftet for perioden 1994-1996, er postbeskrivelsen knapp: Fra Skøyen i Nittedal går det skogsbilvei til Sinober.Posten ligger på toppen øst for Sinober. Posten står på en gran. Egnet på sommerføre.

OPP. Dr. Nickersen på ville veier mot Røvarkula.

Sammen med min følgesvenn Dr. Willy Nickersen besøkte jeg Røvarkula noen år senere. Den beskjedne tekst hadde pirret oss såpass at vi villese om det kunne være mer å fortelle. Strengt tatt kunne vi vel konkludere at Røvarkula hadde fått prosa og plass som fortjent.
«Tenk om skogeierne iblant kunne drive hugst der det virkelig trengs, under topper som er ved å gro igjen,» utbrøt dr. Nickersen da det var klart at utsikten ned mot dalen måtte vi andre steder for å se.

UKULT.  Halvveis til halvkula, men vi ser den knapt for bare trær.

På Røvarkula sto granleggene så tett at det var skumring midt på dagen. Vi kunne likevel se nok til å underbygge vår teori om at annet ledd i navnet, altså «kula» kan ha sammenheng med at toppen ligner en halvkule. Denne form er iøynefallende enten man kommer over myrene fra Sinober i vest, eller fra kjentmannsposten på Brennberget i sør, gjennom den mystiske, dype Svenskedalen.
Om utsikten ikke var særlig god fra det høyeste punkt på Røvarkula, hjalp det betraktelig å bevege seg ned på hogstfeltet sørøst for toppen.
Røvarkula forveksles iblant med Røverkollen lenger sør. Ikke så rart, kanskje – det er logisk å tenke seg at navnene er to former av samme ord. Kanskje de til og med kula’n her oppe mellom røvertoktene nede i bygda.
På et kart fra 1881 heter dette massivet Skøienhøiderne, som kan ha sammenheng med gårdsbruket Skøyen nede i lia.
Til disse strøk kan man komme via skogsbilveien mellom Sinober og Kjuul i Nittedal, der det er parkeringsplass.

RØVARKULA. Post 34 i perioden 1994-1996.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.