Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Merrahaugens mystikk og minner

MERRAHAUGEN i Lillomarka var kjentmannspost i perioden 1998-2000. Et høydepunkt i en jungel av fordums kjentmannsposter i denne delen av Lillomarka.

LEKKER utsikt mot Maridalen fra Merrahaugen. Fotos: VESLE-BERNHARD

Oppslagsverket  Marka fra A til Å plasserer Merrahaugen «sør for Vestre Torkilstuhøgda» og oppgir høyden over havet til 410 meter over havet. I kjentmannsheftet for perioden 1998-2000, kjent som Bjørnsjøhelvete-boken, var dette post 33, men det står bemerkelsesverdig lite om stedet hvor posten var plassert. Beskrivelsen inneholder nesten bare generell prosa om vern av Maridalen. Dog heter det at utsikten mot Maridalen «er fin». I kjentmannsheftet hadde det for øvrig oppstått en inkurie, idet posten på Merrahaugen var blitt til Torkilstuhøgda på registreringssiden bakerst i heftet.

OPPTUR. På vei mot Merrahaugens øverste etasje.

Vi erindrer såvidt at det var lav sol og frost 15. oktober 1999 da fr. Vesle-Bernhard og jeg gikk vår gode tur til Merrahaugen. Men vi ble litt distrahert av at nye og gamle kjentmannsposter står tett som i en jungel i dette grenselandet mellom Maridalen og Lillomarka. Går man opp langs bekken og den romantiske skogsvei fra Snippen stasjon på vei til Merrahaugen, vandrer man først under den hederskronede gamle post Torkilstuhøgda, og dreier så til venstre ved foten av Barlindåsen, som er berømt for sin utsikt mot vest. Bestigningen av Merrahaugen er dog mindre strabasiøs og utsikten nesten like imponerende, så gå for all del på en klar dag.

Fra dette perspektiv ser Maridalsvannet ut som en forlengelse av den sølvblinkende fjord, som idet jeg vender meg mot den, blir snittet opp av Kielfergens raske propell. På en klar dag skuer man herfra like til Askerlandet.
Å komme hit tok oss en liten time fra Mobekken, Snippen og den blåmerkede sti mot Sinober: En umerket sti til Merrahaugens topp tar av nordover fra toppen av denne lange stigning. Posten sto ved utsikten langs den mørke skog på toppen.

Det er nærliggende å tro at Merrahaugen-navnet er knyttet til hestetransport. Merr er et gammelt synonym for hoppe, altså en hunn-hest. Merrahaugen er også et tidligere navn på St.Hanshaugen i Oslo, som lå såpass langt fra sentrum at man kunne dumpe hestekadavere der. Men den forklaringen duger vel ikke her i skogens dyp.

MERRAHAUGEN. Post 33 i perioden 1998-2000.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.