Kjentmenns forum – møteplassen i Marka!

Notifications
Clear all

Post 20-24 Spålsdammen


Bjoern_B
(@bjoern_b)
Nytt medlem Kjentmann
Innmeldt: 1 år siden
Innlegg: 3
Topic starter  

9. september opprant som en ny flott høstlig turdag. Turen gikk med bil, sykkel og til fots nordfra (bomvei) via Tverrsjøstallen og sørover Sinnerdalen, først til Finstad. (Vil eller klarer man ikke å sykle og gå svært langt er det vanligvis mulig å kjøre bil et stykke før man møter stengt bom.)

Fra Finstad gikk turen videre over Finnerudseter og til den gamle, men pent restaurerte Spålsdammen på god blåmerket sti. Ferden går gjennom flotte Spålen-Katnosa naturreservat. Naturvernforbundet omtaler opprettelsen av reservatet på første del av 1990-tallet med god grunn som en av sine største marka-seire.

Spålen er en virkelig idyll, og for egen del er det første gang jeg er i området på sommerstid. En nydelig post. Nærmere Nordmarkas hjerte kommer man ikke!

Bjørn.

 

Dette emnet ble endret for 1 år siden av Bjoern_B

Karl Georg Øhrn
(@karlgeorg)
Intenst aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 19 år siden
Innlegg: 83
 

Helt enig - dette er en fager post. Og jeg liker at vi ble tvunget til å gå av sykkelen og ta flere km på sti. Jeg jogget fra Finnstad, og det ble en fin joggetur til Spålen - 3. post av 12 poster i dag (22. sep).


Nina Didriksen likte dette
SvarSitér
Jarle Karlstad
(@jarle)
Imponerende aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 17 år siden
Innlegg: 116
 

Etter å ha vært på Bleiksjøflaka, syklet vi oppover Spålsveien og satte fra oss syklene ved blåstien inn mot Nautsundkollen. Fulgte denne meget våte og stedvis ganske så kronglete stien mot Tvetjernshøgda og til slutt Spålsdammen. Da vi kom opp på veien bak Lortholkollen, så fulgte vi den til der den slutter og gikk på en sti for spesielt interesserte rundt Tvetjernshøgda mot Spålsdammen. Og mye av stien mot Spålsdammen måtte vi gå omveier da mye av den lå under vann. Vilt og spennende område. Når jeg tenker meg om ,så tror jeg ikke det blir noe særlig villere i Oslomarka enn nettopp her. Etter rasten i sola ved den nye,flotte dammen, var det bare å gjøre vendereis mot bilen ved Damtjern. Men nå gikk vi ikke rundt Tvetjernshøgda, men fulgte blåstien mot Steinvollsetra. Her var det lettere å gå. Og et nydelig og åpent terreng i høyden. Deilig å kaste seg på sykkelen igjen ved Spålsveien etter en lang og flott høstdag i Marka.

PS: Mange elgjegere ved Spålsveien. Ved den ene basen hang det en nyskutt elg. Ingen HLF i dag!

Jarle


SvarSitér
Nina Didriksen
(@ninad)
Imponerende aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 21 år siden
Innlegg: 174
 

 

00241718 9A6D 47DE A832 FCDA1033F589

Undertegnede var også ved denne posten på dette godværsvinduet av en fredag, innimellom alle regnværsdagene. Jeg syklet fra Tverrsjøstallen til Finnstad og gikk blåstien derfra. Mindre kronglete enn Jarles valg, men søkk vått!

Det ble en rast i solskinnet ved hytta - og et par HLF. Dagens første HLF var faktisk to stk som hadde overnattet i klærne mine fra dagen før. De kilte meg i nakken da jeg dro hjemmefra. 

På vei nordover igjen møtte jeg to postjegere som jeg faktisk har møtt på en tidligere tur i høst. Nesten utrolig, for jeg har knapt møtt andre postjegere i år. Det ble en ny, hyggelig prat. De hadde gått opp til Pershusfjell via en sti fra vest, og da bestemte jeg meg for å ta den.

597C6175 7814 479A B2FB 8769682B3B7E

 

Hilsen Nina
God tur!


Jarle Karlstad og Liv Paltiel likte dette.
SvarSitér
Ingunn Sætervadet
(@skogtroll)
Imponerende aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 17 år siden
Innlegg: 148
 

En fin dag i marka i går, uten sol. Lyset mellom trær og natur var likevel flott her. Men så er det ett flott stykke av marka. Vi gikk fra Sinnerdalen, parkerte på sletta der veien opp til Finnstad går.

En turvenninne som ikke hadde vært hver før ble helt betatt. Stien ned mot Sinnerdammen og langs Spålen var bare helt flott, ikke mye vått heller. Her kunne vi tilbrakt en del tid, men dagene er korte.  Vi tok likevel noen stopp for å beundre omgivelsene. En hyggelig skog med litt nedfall, men ikke hogstrester - mye flott, grønn mose -gir en ro og fred i sjelen. Passerte skiltet med opplysninger om milorg på Finnerudseter og blåstien ned til posten. Denne biten var ganske våt. Lunsjen ble inntatt ved hytta, der det var stubbestoler og ett lite bord.

Her kom det to menn på tur som var ute for å gjøre seg kjent på nye stier, dog ikke kjentmannsjegere. Vi tok stien til Finnstad og veien derfra tilbake. Var det noe vi savnet så var det spor av dyr. Vi hørte - eller så -ikke engang en fugl!  En flott rundtur. Turvenninnen hadde ikke vært her før, men det blir nok ikke siste gang.

Ingunn


SvarSitér
Jokkolokko
(@jokkolokko)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 14 år siden
Innlegg: 70
 

En eventyrlig vinterdag i marka. Nå er vinteren på sitt flotteste spør dere meg. 10 minus og skyfritt. Is i skjegget og solbrillene på. Til tross for lave temperaturer merker man nå at solen varmer. 

Fra hytta i Kuvlia gikk jeg til Storflåtan dam, opp "autostradaen" Spålsveien til Langtjern. Hadde fulgt nøye med på føremeldingen de siste dagene, og akkurat i tide til helgen hadde de fantastiske løypebaser kjørt opp Langtjern - Spålen Ø løypa. Dette er en skikkelig puttisløype og utforkjøringene ned til Spålen var strabasiøse med brukne trær, overheng og humper. Jeg kom meg ned med livet i behold, og på Spålen var alt bare fryd og gammen. 

Ikke trangt om plassen på Spålen, men jevnt sig av spreke mosjonister, samt noen teltere 100 m sør for dammen. Nedrimet vakker post ble koronaspemplet før jeg nøt en toddy i solen ved båthuset og besøkte en nærliggende geocache for retur samme vei.

Takk for en magisk opplevelse! 

Langtjern i januarsol:

KM 20 24 1

Puttisløypeportalen til Spålen:

KM 20 24 2

Nypreppa Spålen:

KM 20 24 3

SvarSitér
Nina Didriksen
(@ninad)
Imponerende aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 21 år siden
Innlegg: 174
 

@jokkolokko gikk over Spålen og opp til Langtjern samme dag, jokkolokko. Så du bålrøyken som et eget sjikt over Spålen?

Hilsen Nina
God tur!


Jokkolokko likte dette
SvarSitér
Beate Heilemann
(@beatyschka)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 22 år siden
Innlegg: 55
 

Takk til Jokkolokko som inspirerte oss til å ta denne i dag fra Damtjern. Morsomt og vakkert, unntagen løypa fra Langtjern til søndre del av Spålen. Makan til kronglete og bratt løypa har jeg ikke kjørt på år og dag. Guff. Heder til Skiforeningens folk som rydder opp for oss!!!

Spålen04.02.21

 

Dette innlegget ble endret for 8 måneder siden av Beate Heilemann

SvarSitér
Synnøve Kjærstad
(@synnove-kjaerstad)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 17 år siden
Innlegg: 58
 

Mandag fikk jeg være med på stiryddetur. Vi parkerte ved Sinnera og gikk ned til Sinnerdammen. Der ble det en hyggelig pause og prat med familien som tilbrakte noen dager der. Så gikk vi over til Finstad og blåstien ned til Spålsdammen. Der ble det et deilig bad på meg, mens turfølget høstet en kilo kantareller. Tilbake fulgte vi stien øst for vannet og det ble et bad til i nordenden. Det er greit fremkommelig nå, selv om noen falne trær venter på besøk av motorsag. Nydelig dag og tur. Veldig fin post!

Synnøve


SvarSitér
Tor Sandby
(@tor-sandby)
Aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 15 år siden
Innlegg: 7
 

@synnove-kjaerstad 

Jeg valgte en lengre tur til posten. Jeg syklet fra Sørkedalen(Elveli) via Langlia og satte fra meg sykkelen der blåstien tar av fra veien ca. 2 km sør for Spålen. Blåstien nordover herfra er nok ikke mye brukt, men den var meget godt merket. En grei post som stod ved stien på dammen. Speedometeret på sykkelen viste 17 km der jeg satte fra meg sykkelen.

Tor


Synnøve Kjærstad og Kristin likte dette.
SvarSitér
Torgeir Stenstad
(@ola-dilt)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 22 år siden
Innlegg: 61
 

@tor-sandby 

Dette er jo egt. en vinterpost, med fin tilgang til posten når det er is på Spålen.

Men det er sjelden man er her sommerstid så det ble besøk lørdag 21.8. Syklet fra Jonsetangen og videre Spålsveien (nord), der det ble et flott syn med 3 hegrer som flakset opp. Parkerte ved Spålseter og fulgte stien på nordsiden av Spålen ( blåmerket) på østsiden av vannet og videre sørover. Heldigvis var stien ryddet ( av DNT?), for det var mye topp-brekk i området. Det var en tabbe å runde Spålshøgda ned mot vannet for å slippe stigningen- til steder var det nesten ufremkommelig pga. brukne trær og kvist-kvas.

Møtte 2 personer på hele turen, de hadde overnattet ved vannet.

En fin dag på et sted man sjelden er.

Samme vei tilbake- dog blåstien over Spålshøgda!

 

Torgeir S

Spålsdammen
Spålen  sensommer

 


Kristin og Hans Löwe Larsen likte dette.
SvarSitér
Del dette