Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Kjerkeberget, Oslos høyeste og nordligste

KJERKEBERGET i Nordmarka er Oslos høyeste punkt, og det nordligste. Her er utsikten formidabel og stillheten total.

BYENS HØYESTE HUS, er det fristende å tenke. Men brannvakthytta på Kjerkeberget, Oslos høyeste punkt, ligger noen få meter nord for bygrensen. Hytta var i bruk frem til 1970-årene. I 2011 ble den pusset kraftig opp og malt i rødt. Tidligere var øvre del hvit. Bilde fra 2022. Foto: VESLE-BERNHARD

NORDENFOR. Utsikt under en vinterlig bestigning av Kjerkeberget, mot Katnosa og Leveringsvikens islagte flate.

Mange vet ikke dette, men Oslos høyeste punkt er Kjerkeberget på 631 meter over havet. Selv ledende Oslo-politikere har dummet seg ut ved å blottlegge mangelfull kjennskap til dette enkle faktum.
Kjerkeberget (kalles også Kirkeberget) er sørligste topp i en kjede som i tillegg består av de markante toppene Revshammeren og  Branntjernhøgda. På denne fredelige plett står et av Oslomarkas best bevarte brannvakttårn, hvor skogvokteren i gamle dager satt og speidet etter røyk.

FACELIFT. 2011, da oppussing var i gang og et elggevir prydet fasaden. Foto: Fr. VESLE-BERNHARD

Tårnet, eller hytta,  som står her i dag ble reist i 1957 og har nok tenkt å bli stående noen år ennå. Etter en periode med forfall ble tårnet fikset opp i 2011, og fargen endret fra hvitt og rødt til helrødt, med hvit dør. Min drøm for dette sted er at hytta blir tatt i bruk til vandrernes beste, som selvbetjeningshytte.

BABELS TÅRN.  «Kyrkjeberget» sto det på kartene en stund, dette er fra 1972. «Kirkeberget» har også vært brukt.

Dette berg som reiser seg så stolt mellom Katnosa, Sandungen og Sandungskalven er også blitt utsatt for en nynorsk-fundamentalist som på et tidspunkt presterte å kalle det «Kyrkjeberget» på nordmarkskartet. Skal det være noen fornuft i dialektbruken, er vel både Kirkeberget og Kjerkeberget mer gangbart rundt hele Oslomarka – fra Hadeland til Oslofjorden. Kommunegrensen mellom Lunner og Oslo går rett over toppen her.
En brukbar sti leder fra Sandungen gård opp til Kjerkeberget, og fortsetter mot nordvest der den møter skogsbilveien litt sør for Katnosdammen og Storløkken. Om vinteren får vandreren selv tråkke vei opp.  Han eller hun vil da være tjent med å bevilge seg god tid, og med varsomhet stige opp ad vestveggen, fra den rødmerkede hovedløype mellom Katnosa og Sandungen.

KLASSISK VINKEL. Tårnet slik det så ut en vinterdag omkring 1999. Foto: VESLE-BERNHARD

Her ser vi ned på Sandungen i sør og Sandungskalven i øst. Hever vi blikket litt, ser vi store deler av  Oslomarka og områdene omkring. Denne fantastiske utsikten har ingen beskrevet bedre enn Johannes Dahl, som i sin lille bok Nordmarka, eventyr og eldorado valgte disse usedvanlig bevingede ord:

Kjente åser hever seg opp over skogen. Kikut i sør, som stenger for Tryvannshøgda og åsene omkring fjorden. Mellomkollen og Vaggesten i Maridalen. Den skogkledde Eriksknarten og Varingskollens hvelvete svaberg. Skinskatt, vill og forreven, tett ved oss i øst, og lenger ut mine gamle venner Bukollen, Fugleknartene og Rundkollen på østsiden av Hakedalen. Paradis lenger nord. Over Katnosa ser jeg Fjellsjøberget, rett over en snipp av jordet i Gjerdingen. Vestover Ringkollen og Oppkuven, mektig og massiv. En ser alt.

Flere steder i Oslomarka heter Kjerkeberget, for eksempel den vakre toppen av Høgåsen sør for Heggelivannene som var kjentmannspost fra 2006 til 2008. Det finnes også andre steder med kirkelige eller religiøse referanser, som Kjerka og Paradiskollen. Det er nok flere enn Johannes Dahl som er blitt litt høytidsstemt på fine steder.

KJERKEBERGET
Kjentmannspost i perioden 2008-2010
Oslos høyeste punkt på 631 meter.
Postens posisjon: N 60° 08.110 E 010° 37.148
Kart: Oslo Nordmark.
Start: Stryken, Maridalen, Sørkedalen – langt er det uansett.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.