Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Gjensyn med klassiker: Håndboken fra 1990

SOM TROLL I ESKE har et meget etterspurt dokument dukket frem fra Skiforeningens lager: Kjentmannsheftet for perioden 1990-92. Et parti av denne gamle håndboken ble i høst funnet i en eske som ikke var blitt åpnet på en god stund.

Heftet fra 1990 er ofte blitt etterlyst, ikke minst i Kjentmenns forum. Når det nå er blitt tilgjengelig igjen, er det bare heftet fra 1994-96 som ikke er å få tak i.

Kjentmannsheftet fra 1990 innledet kjentmannsmerke-opplegget slik vi kjenner det i dag, med detaljerte postbeskrivelser, kartskisser og bilder. Tidligere benyttet kjentmannspostjegerne enkle stemplingskort, mens postene var listet opp på et eget ark med beskrivelser av typen «på en tørrgran tre kilometer sør for Gjerdingen».

I 1990 hadde kjentmannsmerket ligget nede i fire-fem år som følge av sparetiltak i Skiforeningen. Men nå ble opplegget «gjeninnført», som det het med et litt pussig ordvalg som vanligvis brukes om kontrarevolusjoner og lignende omveltninger.

Dette skjedde gjennom et samarbeid mellom Skiforeningen, Naturvernforbundet Oslo Akershus samt Aftenposten. Naturvernforbundets medvirkning er tydelig i utvalget av poster, som var fordelt på «de mest spennende og verdifulle områdene i Marka». Det var stor oppmerksomhet rundt naturreservater, verneproblematikk og biologiske forhold  – for eksempel Karussputten og Søndre Karlshaug.

Heftet inkluderte også en lang rekke klassiske steder som har hatt kjentmannspost både før og siden, som Mørkgånga, Oppkuven, Kobberhaugene og Ramstadslottet.

Håndboken 1990-92 ble trykket i to opplag. I det første opplaget manglet en forklaring på hvordan grantre-symbolet på kartskissene skulle forstås, men dette kom med på side 3 i versjon to, forteller Kåre Haug i kjentmanskomiteen.

Slik kan man altså se forskjell på de to opplagene.

Opprinnelig lå posten midt i grantresymbolet, men man gikk snart over til å markere posten med toppen av grantreet, slik det gjøres i dag.

På forsiden formuleres utfordringen som er selve kjernen i kjentmannsmerkets idé:

«Hvorfor slite ned veiene mellom Sognsvann og Ullevålseter eller Østmarksetra og Sarabråten når det finnes så mye annet som er mer spennende?»

Vi kunne ikke sagt det bedre selv.

KORREKSJON: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at 1990-heftet er utgitt på nytt, Dette er altså ikke riktig, idet det dreier seg om et parti håndbøker som ble trykket og utgitt dengang da, for deretter å forsvinne.

Red.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.