Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Vist om viser

Ny bok og CD: Visesanger Jørn Simen Øverli har samlet sangtekster og melodier fra marka. Og hva har så dette med Kjentmannsmerket å gjøre? Innledningen til plate og bok kan snakke for seg selv. Der forteller Øverli fra oppveksten:

”Jeg fordypet meg i markakart med spennende navn. Hva Grisputten, Merraputten, Kolabekken og Godtølbekken antydet var ganske greit. Bjørndelet, Kaldrassen, Attogfram og Rundtom for så vidt også. Men hva kan ha hendt ved Handkleputten, Musublande eller Skinnskattberget? Enn Norskeperskallen og Djevelens punsjebolle? Hva levde Abraham Korsgranbråten av? Hvor tøffe var gutta på skauen egentlig”?

Bok+plate=dobbeltalbum. Foto: Marianne Reusch

En kjent fyr
Jeg dro på hjemmebesøk til visesangeren for en prat om marka og musikken. Når Øverli ikke driver Josefine visescene eller reiser rundt og spiller, holder han til bare snaue to kilometer vest for Storhaug, kjentmannspost nr. 34 for inneværende periode. Eller Kjelsås, som det fleste i nabolaget kaller området. Hvis du spør langhårede visesangere om hva de drev med på 60 og 70-tallet, fornemmer jeg at de færreste svarer som Øverli. Han drev med kjentmannsposter. Blant annet. Men det er vel mye bedre å drive med kjentmannsmerket blant annet, enn ikke å gjøre det? Når det kommer til kjentmannsmerket har han altså hatt et forhold til gult kort, hvis du skjønner hva jeg mener. Og det gjør du vel?

Markabibliotek_vignett300

Kjentmannsviser
Den nyutkomne boken inneholder 70 sanger med tekst, melodi og bakomstoff. CD-platen har 20 sanger, samt et tilhørende teksthefte smakfullt innpakket i et utdrag av Bjerkneskartet. Introduksjonen til sangen Marsjkonkurransen forklarer i grunnen bokens idé. Du vet den sangen om Gurine Huskerud, hun som gikk og gikk, og gikk. Øverli skriver: ”Marsjruta i sangen går gjennom store deler av Nordmarka og gjør denne sangen til en klar markavise som stadig benyttes på markaturer.” I boken kan man også lese om Alf Prøysens tilknytning til Oslomarka. Og om hvordan – kanskje – salmedikter Ludvig Mathias Lindemann fikk inspirasjon i Nordmarka til å skrive julesalmen ”Et barn er født i Betlehem”.

Gitaristen på Gråberget. Foto: GUNNAR KASPERSEN

 

Navnedropping
Mellom sangtekster og notebilder er det rikelig med markaprosa. En perle er ”Sjølberging i marka”, basert på et ”telegram” opplest under åpningsfesten på Løvlia i 1937, og vellykket omarbeidet og utvidet av Jørn Simen Øverli: ”Vi lå med abberata våre attmed Brennåsen bortmed Pjolterbekken han Johan og jeg. Polti’ lå nedved Kringla og krongla og lengta Langlien etter vårs.” Ubetalelig morsomt. Ved en glipp har kildehenvisningene falt ut, og Øverli beklager dette. La oss like gjerne ta det her. Originalteksten er publisert i Skiforeningens årbok 1937 s. 129-133. Bildene viser de eksklusive markaperlene Prekestolen (Alma Lillevold), Attogfram (Nina Didriksen), Døpefonten (Berit Saghaug Mørch), Dritrennberget, Pjolterbekken og Parafinbekken.

Kjentmannsfaglig vurdering
Selv finner han nok fram uansett.  Jørn Simen er en mann som leverer setninger som: ”Ses på Sandbekkmana” og strør om seg med stedsangivelser av typen: ”Den gang jeg var under T’en i Tolleråsen – på det forrige kartet”. Selv har jeg hatt hytte over G’en i Gyrihaugen, og følte fra første stund at vi snakket samme dialekt. Og boken bærer nok preg av at det er en fordel å ha i hvert fall en viss kjennskap til nettopp denne dialekten. Kjentmannsfaglig er det ikke annet å si at dette er en meget sterk bok. Listen kunne vært mye lengre, men se på det som en smakebit fra innholdet: Båhusseter, Grimsvannet, Daltjuven, Almedalen, Banner-Ola, Midtskogen, Kleivstua, Nordsetervangen, Finneflakseter, Sørsetra, Gyrihaugsetrene, Fagerliseter, Katnosdammen, Lysedammene, Styggedalen, Oppkuvvann, Tryvannskleiva, Pershusfjell. Det høres nesten ut som et kjentmannshefte. Men det er altså fra den nye boka Markaviser.

Mulig jeg her er på tynn is. Men kan dette være verdens første CD med en kjentmannspost på coveret? For øvrig samme location som omslaget på kjentmannsboka fra 1998-2000.

Til alle forfattere: Etter dette blir det lenge til jeg kommer til å synes det er gøy med bok, hvis det ikke følger med plate.

Marianne REUSCH

Les mer om boka på Ford forlag, og om platen hos Kirkelig kulturverksted.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.