Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Der radio Corona gikk av luften

RADIOSTASJONEN CORONA sendte illegalt fra Maridalsområdet under Andre verdenskrig. Men en dag tok sendingene plutselig slutt.

Corona

MINNEPLATEN der gjengen bak radio Corona sendte sin siste melding. Foto: VESLE-BERNHARD

øyt på en hylle nordøst i Hansakollen ligger minnet over Corona – en av dusinvis radiostasjoner som sendte meldinger fra det okkuperte Norge til den frie verden under Andre verdenskrig. I en av de mer dramatiske episoder i Oslomarka under krigen ble «Corona» avslørt av tyskerne mindre enn to måneder før annen verdenskrig tok slutt.

To norske motstandsmenn falt i aksjonen 18.mars 1945, De to, Arne Eikrem (født 22. august 1916) og Karl August Nerdrum (født 22. februar 1917), er hedret med en minneplate, som er blitt skiftet ut i hvert fall en gang. Nå står en standard grønn plate her. Takket være den tredje på laget, Agnes Larsen, vet vi hva som skjedde.
Corona-gjengen hadde lenge sendt meldinger til England fra Maridalen og Movatn-området. De sendte alltid fra ulike steder for å unngå å bli peilet inn. Men denne dagen gikk de i fella, og Nerdrum og Eikrem ble skutt. Larsen ble også tatt etter et desperat fluktforsøk der hun til slutt ble hengende etter armene utfor et stup i de bratte østliene i Hansakollen. Hendelsen er omtalt i Trygve Christensens «Marka og krigen», som går grundig inn på de mange omflakkende radiostasjonenes virksomhet.
Minneplaten står cirka 200 meter fra flyvraket i Hansakollen, men vesentlig høyere oppe. Du finner den ved å fortsette på stien cirka 100 meter nordover fra flyvraket. Der ser du en bratt liten sti som går på skrå opp lia. Hyllen med minnelaten ligger til høyre for stien når du går oppover.
Mange mennesker mistet livet i dette området, som i dag er stemningsfullt med med tunge graner og tykk mose. Vi ber om at du ferdes her i stillhet og respekt og ikke tar med deg noe.

HikingCORONAS MINNE
har aldri vært kjentmannspost.
Geocache * Radiohistorisk forenings minneskrift

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.