Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Krigsflyvraket i Hansakollen

  FLYVRAKET I HANSAKOLLEN er et dramatisk minne fra krigens dager. Her krasjlandet et militært tysk fly, og mannskapet på tre mistet livet.

KRASJET. Dystert minne fra krigens dager. Foto: STEIN BOTILSRUD

n åsside øst i Maridalsalpene var scene for stor dramatikk under Andre verdenskrig. 2. juli 1942 krasjet et tysk Dornier DO17-fly her oppe. Alle de tre ombord ble drept og restene av flyet spredd utover. Vraket er forbausende godt bevart.

TYPEN: Dornier-fly med mannskap og mekanikere.

DO17 var et svært vanlig bombefly under Hitler-Tysklands offensiv i Europa og Luftwaffe hadde mer enn 500 maskiner da krigen brøt ut i 1939. Siden ble disse flyene raskt erstattet med bedre modeller. Det hadde vanligvis en besetning på fem. Hvorfor det bare var tre ombord i dette flyet og hva slags oppdrag det var eller hadde vært på, er ikke kjent.

Flykrasjet i Hansakollen er beskrevet i Trygve Christensens bok » Marka og krigen». Der forteller Olaf Lørenskogen:

Det hadde vært brann rundt der flyet hadde gått inn rett over toppen av en bratt fjellvegg. Det hadde feid med seg alt som hette grantrær rundt, og deler av flyet lå spredt utover et stort område som var svidd….det var et tomotors fly, og motorene hadde fortsatt oppover den bratte lia og lå øverst.

En av flymotorene ble nylig funnet et stykke sør for vraket. Les om dette funnet i Bernhards brevkasse!

Bare et steinkast unna fant et annet drama sted helt mot slutten av krigen. Her ble radiostasjonen Corona overrasket og nedkjempet av tyske styrker 18. mars 1945.
Beste adkomst til dette området er opp stien fra enden av Rundmyrveien, og ta til høyre opp en tydelig sti. Man kan også gå fra Mobekken og via en umerket sti som stikker inn bak informasjonstavlen på toppen.
Mange mennesker mistet livet i dette området, som i dag er stemningsfullt med med tunge graner og tykk mose. Vi ber om at du ferdes her i stillhet og respekt og ikke tar med deg noe.

HikingFLYVRAKET I HANSAKOLLEN
Kjentmannspost 1992-94 * Geocache

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.