Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Verd å stanse ved Gjellebekk skanse

Krigshistorie, bergverk og et monument – alt på ett sted. Ved Gjellebekk skanse i Asker er det mangt å se og tenke over.

SLAGMARK. Skansenes kontur sees ennå i terrenget.

Turen til Gjellebekk skanse, kjentmannspost i perioden 1994-96, var en av de aller korteste kjentmannspostturer det har vært mulig å ta. Den lå bare fem minutter eller så fra parkeringsplassen ovenfor Tranby, langs en hyggelig skogsvei. Mye har foregått i denne lille avkroken.

MARMOR. Den markante obelisk.

Her ble Karl den 12. og hans fremrykkende svenskehær stanset av norske forsvarere i mars 1716. Festningsverkene er fremdeles tydelige å se i terrenget. Grenaderløpet, den ni mil lange styrkeprøven som starter i Hakadal og ender like i nærheten, er til minne om en norsk grenader (=soldat) som løp på ski hit for å varsle at svenskene var i ferd med å marsjere rundt Marka for å falle nordmennene i ryggen.
Etter å ha lidt et solid nederlag her, gikk Karl den 12. og svenskehæren videre til Ringerike, hvor 240 mann prøvde å slå seg gjennom ved Nordkleiva nær Krokkleiva i april. Også dette angrepet mislyktes, og svenskehæren led store tap.
Ved skansen ligger også en gammel marmorgruve og en diger obelisk, reist til ære for kong Fredrik den 5.’s besøk i 1749.

KUNSTNERENS visjon av kampene.

Det er kort vei hit fra parkeringen, men mye å utforske, så den er klok som kommer med god tid. Besøket til denne historiske plassen mellom industri, motorvei og Liertoppens gigantomane kjøpesenter kan med fordel kombineres med en tur til Fosskollen bygdeborg.

GJELLEBEKK SKANSE. Kjentmannspost i perioden 1994-96.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.