Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Nord og ned for svenskene

I Nordkleiva gikk Karl den 12. og hans invasjonshær skoene av seg og vel så det. Seieren over svenskene er minnet i terrenget med en tavle, som har gitt opphav til navnet «Tavleskaret».

MINNEVERDIG DAG. Minnetavlen som skaret har sitt navn etter.

I åsene som omgir Krokkleiva ligger Nordkleiva og av slagstedene der Karl den 12 og hans svenskehær ble slått sønder og sammen av en norsk bondehær i april 1716. Slaget her sto noen uker etter at svenskene var blitt grundig slått ved Gjellebekk skanse i Lier, og satte punktum for dette forsøket på å invadere Norge.
I skaret der slaget sto ble det kort etter reist en minnetavle. Her heter det nå Tavleskaret. Den opprinnelige tavlen som sogneprest Daniel Ramus i Norderhov fikk satt opp er borte, men en replika ble reist i 1997.

PRESTENS MINNE. Presten Ramus har fått sitt eget minnesmerke i Nordkleiva.

Nordkleiva og Tavleskaret ligger en kort vandring fra Kleivstua. Hit kan man med fordel komme innom på en tur langs den flotte stien mot Retthellseter og Gyrihaugen.
Bernhard Herre var en flittig vandrer i disse strøk og har beskrevet dem i fortellingen «Krogkleven». Han skryter av at han han vel hadde vært her hundre ganger, og berømmer ellers stedets «italienske luft» og fjellenes «sterke Atlas-skuldre».

NORDKLEIVA. Kjentmannspost i perioden 1994-96.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.