Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På ville veier i Groruddalen

SATT STEIN. Ikke helt Stonehenge, men en litt annen historie til glede for de
stadig klokere kvinner og menn som tar Kjentmannsmerket.
Foto: VESLE-BERNHARD

STEINSETTING I ALNAPARKEN er en av disse kjentmannspostene som utfordrer vanetenkeren grundig.

STEIN. Meget nær posten.

iker man å tro at Groruddalen bare er boligblokker, bilverksteder og industri, får man seg en overraskelse ved å trave på det finmaskede nett av stier og gangveier som i senere år er opparbeidet i disse strøk.

Og liker man å tro at kjentmannsposter bare står i dype skoger, blir man litt klokere av å besøke denne posten, som står dypt inne i hovedstadens nordøstlige suburbia. Den føyer seg inn i kjentmannsbøkenes spinkle understrøm av helt uventede poster på aparte steder, og fører tankene til urbane poster som post 9-2008 Vandreveier langs Lysakerelven, eller post 3-2012 viet isproduksjon ved Hestsundet på Nesøya.

Det som på overflaten er postens tema, er strengt tatt bare humbug. Her skal intet røbes av det kjentmannshåndboken forteller om i detalj. Derimot er dette enda et eksempel på at veien man vandrer kan oppleves mer interessant enn stedet den fører til. De seneste tiårene, særlig etter 2010, er det lagt ned et stort arbeid med å gjøre Groruddalen tilgjengelig for friluftsliv, fra Vestli og Gjelleråsen i nord like ned til de nye boligområdene i Kværnerbyen i sør, med mange variasjonsmuligheter også øst-vest.

ALNA. Rensket opp, men fortsatt brun.

Mye industrielt rask er fjernet og elven er rensket opp. Dette ser man jo ikke når man freser på motorveien gjennom dalen, eller sitter med nesa i mobilen på T-banen. Da får man intet vite om de grønne ruter som sniker seg mellom motorveier, jernbaner og industritomter. Riktig fint er det, med egen skilting og avstandsangivelser ned til hundremeteren. Alnaelven er det sentrale element i landskapet, selve ryggmargen om man så kan si, og et viktig mål har vært å skape en sammenhengende turvei langs Alna.

Herligheten kan nås fra mange kanter med buss, T-bane og tog, man kan nesten si at bare fantasien setter grenser. Dog må det medgis at sist jeg kom her forbi, var det ingen innertier å starte fra Nyland stasjon på hovedbanen, hvortil mitt team ikke ankom med toget, men til fots fra Kalbakken. Her var det ikke godt å komme videre, selv om GPS-en viste at posten bare var 3-400 meter unna. Grorud stasjon (NSB) er et meget bedre valg, da kommer man til gangveien omtrent 100 meter sør for stasjonen.

Enkelte kjentmenn har også med hell nærmet seg fra Furuset T-bane og eksfiltrert fra Trosterud T etter endt jakt. I denne sak er kanskje www.ruter.no en bedre venn enn kjentmenn fleste er vant til.

STEINSETTING I ALNAPARKEN
Kjentmannspost 2016-19

Diskusjon i Kjentmenns forum

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.