Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Watergate

Rørene er borte forlengst, men gaten av betongfundamenter de hvilte på viser hvor og hvordan vannledningen fra Småvann til Aurevann løp gjennom terrenget fra kraftverk til kraftverk.

DRIKKE til Bærums kraner, omgitt av den gamle vannledningens installasjoner. Foto: VESLE-BERNHARD

HØSTPROSPEKT ved Småvann. Før demningen kom i 1920 het det Småvanna her, for det var tre av dem.

måvann og Aurevann leverer i dag mer enn halvparten av drikkevannet i Bærums kraner. For et drøyt århundre siden var det vannkraft det handlet om her i Trehørningsvassdraget. Fra 1914 og utover ble det bygget en serie kraftverk her langs elven Lomma i regi av Bærums Verk kraftverk. For å få fall og fart på vannet ble det i 1920 reist en demning sør i det vi i dag kjenner som Småvann (opprinnelig tre vann som ble kalt Småvanna). Herfra ble det anlagt en vannrørledning over bakkenivå ned til Aurevann. Betongstøttene den hvilte på er fortsatt synlig i terrenget hele veien til Aurevann. Om disse begivenheter forteller Kjentmannsboken 2022-24 i detalj.

Den oktobersøndag jeg kom her forbi sammen med fr. Vesle-Bernhard var himmelen blygrå og vandig, men vi var lyse til sinns etter den enkle marsj opp fra By. Stedvis frembyr veien slående panorama over Lommedalen, og gir en uvant vinkel på selveste Jordbærhaugen, en hederskronet kjentmannspost som en gang ble kåret til den edleste i årgangen 2000-2002. Det oppdemmede Småvann var kranset av ranke graner og løvtrær i høstskrud, og vannet herfra skummet og bruste på sin vei sørover mot Aurevannet.

Vi var ingenlunde alene på denne plett. Andre kjentmennesker kom stadig rekende opp  til demningen og den post som kjentmannskomiteen i sin visdom har plassert her.

MININIAGARA. Ved foten av den gamle steindemning sør i Småvann, dypt inne i Lommedalens dype lommer.

Meget varmet det mitt kjentmannshjerte å se denne parade av skoggjengere som vil noe mer enn å halse avgårde på joggesko eller racerjul, uten øye og øre for de skatter som skogen omkring dem skjuler. Fra den steile demning, nesten fem meter høy, så jeg dem trave kjentmannsposten forventningsfullt i møte, og ønsket så inderlig at Skiforeningens bønnetellere kunne kikke opp fra sine regneark og apper, og se det jeg så.

VANNLEDNINGEN SMÅVANN-AUREVANN. Post 11 i perioden 2022-24. Følg debatten i Kjentmenns forum

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.