Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Skjennungsåsen, flott og forbigått

SKJENNUNGSÅSEN pleide å være åsen alle gikk forbi, hvis man da ikke var brannvakt, geocacher eller ualminnelig godt kjent. Nesten ingen gikk lenger enn serveringen på Skjennungsstua. Men nå er det endelig kjentmannspost her. Fra denne ukjente plett er det flott utsikt over byen og den sørlige delen av Nordmarka, fra en uvant vinkel.

TØFF VINKLING. Skjennungsåsen har et høyst uvanlig perspektiv på byen og Nordmarka. Fotos: MORTEN MØST

SPOR I SEMENT. De gamle fundamentene etter branntårnet Skjennungsåsen. Bilde fra 2023.

jennom mange år har Vesle-Bernhard hatt en «gjemmeside» som lister opp fine steder i Oslomarka som aldri er blitt beæret med en kjentmannspost – for eksempel Appelsinhaugen eller Midtkollen. Tenk på disse stedene som X-files, eller KjeX-files som enkelte kjentmennesker sier.
Men i perioden 2010-2012 kunne to av disse ukjente perler bli støket av listen. Den ene var Vettakollen, post 34 i håndboken for Kjentmannsmerket. Den andre var Skjennungsåsen, som er blitt post 33. Med andre ord – følg Bernhard Herres hjemmeside og gjemmeside, så får du nyhetene før de skjer!
De fleste som ferdes i den sørlige, «klassiske» delen av Nordmarka har nok også vært ved Skjennungen, det vakre vannet. Det sies at navnet kommer av sollyset sm får den mørke overflaten til å skinne. Tro det om du vil.

Skjennungsstua er kjent for sitt bakverk, en kunst som ble utviklet av bestyrerfrua Hanne Stenen og ektemannen Bjørn. Folk kom langveisfra for å proppe seg med fersk bakst og andre godsaker her, og kanskje kjøpe med seg et brød eller to hjem. Etter Hanne Stenens altfor tidlige bortgang i 2009 var Skjennungsstuas fremtid uviss, inntil den ble gjenåpnet med nye bestyrere i 2011.

GANGBANEN over myrene mot åsen, bygget av gamle jernbanesviller.

Fra stua går det sti og ærverdige gamle gangbaner over myrene østover. De fører til fundamentet av et brannvakttårn som forlengst er borte, og videre frem til en av de mest spesielle utsiktene som finnes over Oslo. Herfra ser vi Store Åklungen og Maridalsvannet rett i øst, og Kjelsås lenger sør.
Så nær, men likevel oftest forbigått, sukket Kjent-Marianne på sine sider for ekstremt spesielt interesserte vandrere. Men Skjennungsåsen er et sted man skal unne seg en tur oppom fra tid til annen.
SKJENNUNGSÅSEN
Post 33 i perioden 2010-2012. Post ved den nærliggende «Utsikten» 2022-24.
Ås på 493 meter over havet, med flott utsikt og rester av et brannvakttårn som ble revet i 1949.
GeocacheDiskusjon i Kjentmenns forum

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.