Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Ukjente stier i ukjente lier

GAMMEL HESTEVEI I HEIKAMPLIA er blant tre kjentmannsposter som hver på sin måte gir vandreren ny kunnskap om de lite besøkte strøk langs Langlielven. Mange har vel både på ski, til fots og på sykkel brukt det vi egentlig tenker på som Heikampveien. But now, som Monty Python sier,  for something completely different.

FUNNET. Ved kjentmannsposten i Heikamplia.

vor ofte har jeg  vel travet Heikampveien, som knytter Sørkedalen til Nordmarka. Varme sykkelturer opp lange bakker renner meg i hu, nifse utforkjøringer i mørket likeså, i håp om å nå en buss. I slike stunder ser vi lite av omgivelsene; for lett avskrives Heikamplia som transport-strekning.

VARDE på den andre hesteveien.

En frisk vinkel.
Kjentmannsheftet for perioden 2010 til 2012 hjelper oss å ta denne tørre tanke opp til ny vurdering, for her skal vi ganske grundig bort fra landeveien, og man kan i grunnen utforske disse strøk så lenge man har ork til det. Kjentmannsheftets utmerkede beskrivelse starter med å påpeke at det er flere såkalte hesteveier i dette området, og jeg vil legge til at man med fordel kan dele sin tur her mellom to hesteveier. Den andre, som ikke var forsett med kjentmannspost, er vel så spektakulær som den som har.

De menn og kvinner som nøye kjenner disse marker, vil nok anbefale å følge Heikampveien opp til den såkalte albuesvingen, der veien dreier skarpt mot sør. Her finner man en liten sti ned skrenten og vil etter få meter befinne seg på den relevante sti, som altså har vært hestevei, og kan følge den greit ned til kjentmannsposten.

EN ANNEN VEI. Den andre hesteveien lenger nord.

Veiene videre.
Men her skal man også passe på å holde seg på riktig sti, for den er faktisk lett å komme bort fra, og man kan da lett bomme på posten.
Etter stempling her vil de fleste vandrere nok finne det nærliggende å følge lien videre ned mot Langlielven, som renner mørk og skummende der nede. Der venter post 32, Trofoss klopp.

Etter stempling her fulgte jeg elven oppover, og fortsatte i nordlig retning i stedet for å stikke opp i skogen mot post 31 igjen. Her gikk en bred og stødig sti under uforstyrrede gammelgraner, og klatret etterhvert oppover i lien. I sine bratteste partier veien her markert med store stener, hvorav mange bærer en liten mosegrodd varde.
Til min overraskelse gjorde veien på denne strekning ingen hårnålsving mot sør, men fortsatte i samme retning helt til jeg følte at vi var høyt oppe og langt nord for albuesvingen. TIl sist fantes likevel en sti mot sør, som ledet opp til Heikampveiens forlengelse, noen hundre meter nordenfor albuen.

Er man fortsatt energisk etter disse øvelser i den dunkle dal, er det jo aldri av veien med en tur opp til Heikampen, selv om det er litt av veien.

GAMMEL HESTEVEI I HEIKAMPLIA
Post 31 i perioden 2010-2012
Kart: Oslo Nordmark. Start: Sørkedalen skole.
Diskusjon i Kjentmenns forum

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.