Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

God latin

LATINERSTEINEN på Butterudbotn i Vestmarka har vært kjentmannspost flere ganger, senest for å feire at den ble grundig pusset opp i 2009-2010.

REHABILITERT. Den gamle stein i 2012, to år etter en grundig oppussing. Foto: VESLE-BERNHARD

KJENDIS. Ved Latinersteinen i 2002. Foto: STEIN BOTILSRUD

Butterudbotn markerer denne steinen Vestmarkas første merkede sti, Rustan-Sollihøgda. Den kalles Latinersteinen på grunn av sin inskripsjon:
Signum primum exploratores viae A.J et et E.G et H.E.F anno 1928 hanc viam signaverunt. Memoria Perpetua. Rustan-Sollihogda.

ULESELIG. Steinen i  august 2009, kort før rehabiliteringen.

Initialene tilhører Hans Edvartsen Frostad, Alfred Janson og Ernst Grundmann, som i 1920-årene drev med blåmerking av stier i Vestmarka. Under dette arbeidet fant de denne elegante steinen, og satte den opp som varde. Frostad som studerte medisin hadde latinkunnskaper og komponerte hovedteksten, som betyr «A.J. og E.G. og H.E.F merket denne veien i 1928». Senere tiløyde de «Signum primum», (det første tegn) øverst og «Memoria perpetua» (evigvarende minne) nederst.

Inskripsjonen omfatter også ordene «Exploratores viae», som betyr «stifinnerne» og dessuten er en referanse til Romertidens keiserlige speidere.

Her har det vært kjentmannspost en rekke ganger, senest i perioden 2012-2014 for å feire steinens tilbakekomst til Butterudbotn etter en svært tiltrengt ansiktsløftning. Den opprinnelige blåfargen var blitt vasket bort med årene, og flere forsøk på flikking hadde ikke varig effekt. I rehabiliteringen ble det også montert en forklarende plakett på baksiden. Om disse begivenhetene forteller kjentmannshåndboken 2012-2014 i detalj.

Butterudbotn ligger under åsen kjent som Gampen.

LATINERSTEINEN PÅ BUTTERUDBOTN. Post 7 i perioden 1994-1996 og 2006-2008, samt post 6 i perioden 2012-2014.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.