Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Historisk sus på Almedalshøgda

ALMEDALSHØGDA er en sjelden besøkt skjønnhet blant åsene som reiser seg i sør for Gjerdingen. Hit kommer sjelden andre enn elgen – og inntil nylig hadde ikke kjentmannsjegere på oppdrag  vært å se her siden 80-årene.

En vakker dag på den elegante Almedalshøgdas nordvestpynt, august 2013.

VAKKER sensommerdag på Almedalshøgda, august 2013. Foto: FR. VESLE-BERNHARD

KNALL vinterdag på den elegante Almedalshøgda. cirka 2001. Foto: VESLE-BERNHARD

å lister over kjentmannspostene i gamle dager sto Almedalshøgda høyt oppe – og ikke bare fordi den har et navn som begynner på A. Dens blide hellinger mot vest og nord gjør bestigningen enkel, og utsikten både underveis og fra toppen er storslagen. I øst ser vi mot Harestuvannet og Romeriksåsene, i vest mot Grimsvannet og Branntjernshøgda, og i nord mot Bislingen og Kolleren.
Posten lå på det trigonometriske punktet 504 meter over havet. Her treffer vi sjelden folk, men på den snørike marsdag jeg sist kom her forbi var det ingen mangel på spor etter t liv. Elger hadde krysset det store platå med slik energi at jeg igrunnen var glad til for at de alle lot til å ha siesta under mitt besøk.
Oppstigningen hertil kan skje fra den hemmelighetsfulle skiløype mot Grimsvannet, som mange kjentmannsjegere har vandret noen meter på underveis til Grimsvassputten, post i perioden 1998 til 2000.

Vakkert under oppstigningen fra nord; utsikt nordover mnot Bislingen og Kolleren.

Ved nordenden av Grimsvannet – kjentmannspost 2004-2006 – ser man hvordan vannet er regulert til å renne «feil vei», altså nordover, for å gi ekstra tilførsel til vanntunnellen mellom Gjerdingen og Store Daltjuven.

Nå for tiden passerer vi kanskje under Almedalshøgda på vei til eller fra kjentmannspostene ved Muttabrodammen og Fjellsjøen. Fra dypet av Almedalen ser nok høgda ikke så gjestfri ut, men går du opp dalen, videre opp på åsen og kikker fra nord blir bildet straks et annet!

ALMEDALSHØGDA 504
Post 22 i perioden 2012-2014. Også post i 70- og 80-årene
Start: Stryken, Harestua. Svartbekken. Bislingen
Kart: Oslo Nordmark
Bernhards gamle side * Markadatabasen

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.