Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På graven skal storfolk kjennes

BRONSEALDERRØYS VED KROKSKOGSTUPET har drama så det holder, både i tid og rom. Her får vi gedigen utsikt over Ringerike og ditto innsikt i hvordan storfolk ble stedt til hvile for ganske lenge siden. Hit kommer vi dessuten på en av Krokskogens aller fineste stier, men helt frem går den ikke.

Bronsealderrøys ved Krokskogstupet.

OI. Ved den aldeles utmerkede utsikt over Tyrifjorden og Ringerike.

Blant mine minneverdige skogsvandringer i den senere tid er den ekstraordinære jakt på kjentmannsposten som kalles Bronsesalderrøys ved Krokskogstupet. Det var en tidlig oktobermorgen fr. Vesle-Bernhard og jeg la i vei nordover fra Kronprinsens utsikt med dens flotte utsikt over Sundvollen og Ringerike. I dag kan jo enhver lydpottelus kjøre herhen og ta inn dette hederskronede panorama, men målet for vår tur denne dag var et sted som få har sett, bortsett fra de smarte kvinner og menn som tar kjentmannsmerket.Bronsealderrøysen har vært grav for en person som var blant sin samtids størrelser, det synes på dens frittliggende plassering. Jo høyere på rangstigen, desto gjevere hvilested. Kan hende er stedet benyttet til flere begravelser. Det antas også at den er blitt robbet for de verdigjenstander som avdøde hadde fått med seg.

Til denne egn kommer man best på skogsveien fra Kronprinsens utsikt, som snart leder til en utmerket blåsti. Første stopp er Retthellseter, også kalt Retthella og Retelseter. Denne gamle skogsplass holder seg godt, ikke minst fordi Hole historielag pleier bygningene og også inviterer publikum til å se dem og deres tilhørende tradisjonelle aktiviteter.

Nordenfor seteren ble Krokskogen raskt enklere, vi gikk i tett granskog og ante mer enn så utsikten i vest.  Heldigvis lå det vakre Lårviktjern langs vår vei, denne lyse og vennlige plett som var kjentmannspost i perioden 1992-94blinker så blidt og friskt i de dunkle grantrærs ørken.

Kommer man denne vei mot posten, skal man holde vestenfor den store myr som etter hvert kommer til syne. Derfra blir det å gå i terrenget frem mot stupet, som er overraskende kupert. Men stopp i tide, for plutselig blir det fryktelig bratt.

BRONSEALDERRØYS VED KROKSKOGSTUPET
Post 16 i perioden 2010-2012

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.