Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Knapphetsgoder

KNAPPA sør for Vesle Sandungen er kun omtalt i knappe vendinger i Markalitterturen, og får vel knapt besøk etter at den overdådige kjentmannsposten her ble hentet inn.

HISTORISKE OMGIVELSER. Et nytt postoppslag, og et gammelt. Legg merke til at flere har testet stempelet på postoppslaget før de tok sjansen på å stemple i håndboka. Foto: VESLE-BERNHARD

RESERVERT PLASS til det historiske stempelet i en moderne bok. Smart!

lere praktfulle åser hever seg kraftfullt over de ville skoglandskaper mellom Vesle Sandungen og Vestre Fyllingen. Blant disse er Knappa, en trivelig kolle vest for Sandungskollen og nord for Kveldsroshøgda. Knappa er kanskje ikke blant Nordmarkas store berømtheter, men til gjengjeld blir husket for kjentmannsposten som sto her. Dette var mer enn en vanlig post; her kunne  kjentmannskomiteen knapt gjort mer for å utnytte at dette var en reprisepost fra slutten av 1970-tallet, eller «pionertiden» som det heter i beskrivelsen i Gullikskollboka. Der siteres også postbeskrivelsen fra pionertidens knappe stil: Knappa (S Vesle Sandungen) På bjørk under «a» i Knappa.Mer trenger du sikkert ikke i dag heller, står det, (men) bjørka har tørket og brukket, så nå står posten på en gran. Det står også at «knapp» ofte brukes om rundaktige topper som denne, slik man ser den fra alle kanter. Det handler altså om en form vi også kjenner som «knatt» og «knart» i eldre litteratur.

Det det ikke står så mye om, er at det var to postoppslag på Knappas topp: Ett av vår tids modell i grønn treramme. Og ett slik postene var i nevnte pionertid, kvadratisk og diagonaldelt i rødt og hvitt, med rød boks der det lå et gummistempel til bruk i en diskret rute i kjentmannsheftet. Smart og morsomt, syntes de fleste, og Vesle-Bernhard istemmer med en ekstra kommentar om vi tåler faktisk enda mer av denne typen herlig nostalgi.

Sammen med fr. Vesle-Bernhard besøkte jeg post 26. mai 2007, som det 50 og siste postbesøk i Gullikskollboka. Dette var bare få dager før deadline, som på den tiden opprant 1. juni og ikke 1. september slik det siden er  blitt vanlig. Med dette funnet sikret vi oss også det gjeve Jubileumsmerket, som kan løses inn etter å ha oppfylt merkekrav i fem kjentmannsbøker. For oss var det snakk om fem gullmerker på rad, så vi var ganske stolte og fornøyde denne dagen.

Ikke alle vet dette, men Knappa har fått oppkalt etter seg en vei, som går vest for åsen og ender nord for den. Innover her ble vi innhentet og fikk følge av en annen postjeger, som viste seg å være henne vi kjente som Ingunn i Kjentmenns Forum. Siden har hun vist seg som en særdeles ivrig postsamler og bidragsyter i nevnte forum. Hun er innehaver av æresbevisningen «Årets kjentmann». På dette vårt første møte handlet det imidlertid mer om å støtte hverandre opp nordsiden av åsen, i tråd med håndbokens anvisninger. Utsikt var det ikke mye av her, men vi ble likevel rikelig belønnet med varme forsommerfarger og småfuglenes skjønne sang.

KNAPPA. Post 28 i perioden 2004-2006. 510 meter over havet, nord for Kveldsroshøgda. Geocache

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.