NORD-SKYTTEN er en fordums husmannsplass på østsiden av Sør-Elvåga. Her sto også skisportshytta Vågheim. Men begge deler ble revet etter at Elvåga ble drikkevannskilde i 1941.
Plassen her på en idyllisk odde nordøst i Sør-Elvåga har skiftet navn flere ganger siden sent på 1600-tallet, da den for første gang dukket opp i historiske dokumenter som husmannsplass under Losby. Plasser som denne antas å være ryddet av finske innvandrere som drev svedjebruk. Den ble da kalt Elvåga, Elvågaplassen, Skjøtterud og så Skytten, Navnet skal ha sammenheng med at en eller flere av husmennene her var kjent som dyktige skyttere.
Den første husmannen vi kjenner til på Nord-Skytten er en Hans Larsen, som var sønn av Lars på Sør-Skytten, der husmannsplassen etter hvert viste seg mindre levedyktig og ble erstattet av et sagbruk. Dette ifølge Even Saugstads oppslagsverk Østmarka fra A til Å (3. utgave). Saugstad siterer dokumenter som oppgir Nord-Skytten i 1743 hadde en ku, to geiter og en bukk. Bygningsmassen oppgis til stuehus, kombinert låve og stall, et gammelt fjøs, badstue, tørkehus, to kornbuer og tre gamle engløer. Saugstad følger skiftende generasjoner og fremveksten av tidlig gårdsturisme som kulminerte med at skisportshytta Vågheim ble reist i 1916 noen meter sørover på odden, i regi av skiklubben Freidig. Freidig skal ha drevet aktiv preparering av løypene i området og fikk etter hvert selskap av Skiforeningen, som drev servering på Vågheim de sist årene før Andre verdenskrig. Utviklingen tok altså helt ulike retninger på de to Skytten-plassene.
Da Elvåga ble gjort til drikkevannskilde for Oslo i 1941 var løpet kjørt for både skihytta og bruket. Mens Nord-Skytten ble resolutt revet, ble Vågheim plukket fra hverandre og gjenreist i Ole Messelts vei på Trosterud, som bolig for kommandanten på Lutvann leir. I 1979 ble bygningen klubbhus for det lokale idrettslaget og sto til 2013.
Nord-Skytten er bare noen steinkast sørover fra den kjekke Skyttenbrua over sundet mellom Nord-Elvåga og Sør-Elvåga. På folkemunne kalles den «El Paso», spansk for «passasje». Den ligger hendig til hvis man besøker dette området fra for eksempel Skullerud. Da jeg sist kom her forbi sammen med fr. Vesle-Bernhard var vi imidlertid på tur fra Grønmo via kjentmannspost 22-46 Bergvegg ved Svartkulp. Bergveggene og ribbelandskapet som er tema for den utmerkede posten så vi også mange steder på vår vei mot Elvåga, og gikk også over det som må ha vært en særs røslig ribbe, en ikke navngitt ås mellom Smalvannsmåsan og Langvannet. Etter disse strabaser var veien langs Elvåga, over broen og frem til Nord-Skytten den reneste sjarmøretappe. Vi beregnet avstanden (én vei) til 7, 1 kilometer.
Ved Nord-Skytten er fundamentet tydelig i terrenget. Det samme er strenge oppslag som minner oss om at området er belagt med drikkevannsrestriksjoner, så her kan vi ikke bli.
Mange kjentmenn med en del fartstid har nok besøkt Sør-Skytten, post i perioden 1996-1998
NORD-SKYTTEN. Post 44 i perioden 2022-2024. Diskusjon og mer info i Kjentmenns forum
Speak Your Mind
Du må være innlogget for å kunne kommentere.