Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Med Ola Dilt på kjentmannstur i havgapet


NORD-KOSTER i Sverige høres ut som et lite interessant målområde for Oslomarkas kjentmannsjegere. Men her finnes intet mindre enn en slektning av den mystiske søylen i Hurum som var kjentmannspost for to bøker siden. Ola Dilt AKA Torgeir Stenstad rapporterer.

En stein mange vil kjenne igjen – hvis man har vært på Gleinåsen. Men denne står i Sverige.

En artikkel av Kåre Haug i “Snø og Ski” for en tid tilbake, beskrev bakgrunnen for post 2 i perioden 2006-2008: Granittsøylen på Gleinåsen, DEG 1876.
DEG står for Den Europeiske Gradkommisjonen. Den hadde som mål bestemme jordens størrelse, jorddimensjoner, samt jordens form.
I artikkelen beskrives det videre om en tilsvarende granittsøyle på Nord-Koster – et fristende mål for kjentmenn som besøker dette arkipelaget ytterst i havgapet, der vi faktisk går og sykler på Sveriges vestligste landsvei.
Og hvor er så denne søylen, som er blitt kalt kusinentil Gleinåsens post. Jo, den er tatt godt vare på, bak et gjerde på øyas høyeste punkt 59 meter over havet, sammen med signal-master og annet utstyr som man ikke skal berøre eller komme for nær.

Og så kan man jo smile og si at «59 meter over havet, det er da ingen ting, ikke skarve 100m engang; tenk på Nordmarka som har 5 topper over 700. Men faktum er at bedre utsikt over hav og horisonter skal man lete lenge etter.

Artikkelforfatteren på en bakgrunn som minner lite om de trakter han vaneligvis dilter.

Så legg i vei; ta kabelfergen fra Sør-Koster, det koster ti kroner og turen tar to minutter. Kart får man kjøpt på Ekenäs hotell, skjønt det er bare å gå til toppen og følge merkene.

Vel oppe er det tid for å finne roen og la bare synet gli fra horisont til horisont.

Nå gir jo ikke denne “post” noe poeng eller stempel. Men vi kan jo merke av i boken som post 2B- 2006/2008: N Koster, granittsøyle 59 moh.og si med tilfredshet: “Jo, da- vi har vært der, også”.