Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Lyse stunder på Svartberget

SVARTBERGET, et lite besøkt fremspring i Sørkedalens østås, har i sjelden fått sitt dystre navn på kartet. Men alle som venter på bussen ved skolen ser rett opp mot det. De få som besøker Svartberget, blir belønnet med utsikt som kanskje er like god som den fra den mye høyere Råkollen i nabolaget

BRATT. Svartbergets steile klippebryst i ettermiddagssol. Foto: STEIN BOTILSRUD

En dag i mai sto jeg mellom furutrærne på Svartbergets ytterste skrent, og det var som om den rike sønnavind ville løfte meg opp la meg sveve over den vårlig grønnspettede granskog. Jeg stirret ned i den skummende Langlielven, og over mot den vakre Kjelsås gård med dens gåtefulle «offerstein» og Kjelsåsputtene litt lenger nord. Lyse bjerkekroner og tette fiolklynger hadde kranset veien jeg var kommet, forbi tallrike vårbekker som på denne årstid styrtet kritthvite ned mot Sørkedalens spirende åkre.

Fra dette sted som få har sett, har vandreren praktfulle perspektiver over det kuperte grenseland mellom Krokskogen og Nordmarken. Mot syd ser vi Tryvannskleiva i en uvant vinkel. Her får vi kanskje ideer til fremtidige turer i Sørkedalsalpene, som Heikampen og Morlikåsen, eller kan studere mindre kjente høydedrag som Stubberudseterhøgda og Finnerudhøgda.
Den som vil hit, skal velge Heikampveien, som stiger jevnt i åssiden øst for Langlielven. Dette er for øvrig en vei som brukes mye om vinteren, da skisporet fra Kikut til Sørkedalen via Tjuvdalen går her.Godt før denne taper seg i de lange lier over det ørkesløse Langlivannet stikker en mindre forseggjort vei krapt mot sørøst, og man må følge denne enkle vei frem til en stor hytte, som sees tydelig i en lang sving.

Herfra klatrer to stier mot nord. Den første går opp til venstre fra en liten møteplass ved veien og fører like opp til Svartberget. Den andre, bare 30 meter lenger bort, er merket og fører mot Råkollen. Men idet den når kløften mellom de to bergene kan man med en dramatisk manøver krysse bekken som her løper friskt, og deretter bestige Svartberget fra østsiden. Kommer man hit opp før klokken to om eftermiddagen, kan man ofte hvile øyet på det hvite skip, der på den tiden stevner ut Oslofjorden med kurs for Kiel.

SVARTBERGET. Kjentmannspost i perioden 1996-1998.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.