Brennbergets merkverdigheter

BRENNBERGET er med 441 meter Lillomarkas høyeste punkt. Og det er bare begynnelsen: Ekstraordinære attraksjoner venter de kvinner og menn som gjør seg til kjentmennesker i dette massiv, ruvende over Nittedal.

OPPTUREN. Foran oss lå Brennberget og stekte i den hete julisol.

aus og mektig er den rekke av åser som i vest vokter over Nittedal. Dog er disse berg kanhende blidere og mer lettbestigelige enn de stupbratte Romeriksåser i øst. Blant de hederskronede åser her oppe er Brennberget, en gammel kjentmannspost fra 80-årene som den dag i dag bærer en bulket, rusten rød boks, en utørret stempelpute av merket «Pelikan» og en røket, rusten kjetting der det en gang har hengt et gummistempel. Videre finnes her et rødt og hvit skilt som nok en gang har markert posten. Og fra et tre henger minsanten en gammel trigpunkt-varde opp ned.

Kjentmannsjegeren blir dermed rikt belønnet på en tur til denne prominente utpost. Den som lite forbinder med disse verdian fra en fjern fortid kan uansett nyte den generøse utsikt mot Nittedal og Varingskollen i nord, og mot Lillomarka i sør og vest.

På gamle kart står det Brandberget – kanskje var det vardefjell her? Kanhende vil man også besøke Røvarkula, kjentmannspost i perioden 1994 til 1996, som ligger lenger nord – på den andre siden av det dype svelg som kalles Svenskedalen.
Vi er her nær plassen Sørskogen hvor eieren Atle Sørskogen driver servering på utfartsdager. Bak plassen i retning Brennberget ligger også en ås hvor folket på Sørskogen skjulte husets våpen når tyske soldater kom på besøk under krigen – herav navnet Stengunberget.

Ikke helt uten skuffelse erfarer vi imidlertid at det ikke dreier seg om noen grotte full av maskinpistoler og granater. Stengunberget er en liten knaus oppe i lia med et bittelite hulrom under, der man sjelden skjulte noe annet enn en luger.

BRENNBERGET
Post 35 i perioden 2008-10. Også post i 80-årene.
(This is the highest peak in the forest called Lillomarka, on Oslo’s northeast side. The views are no longer great, but there are other curiosities waiting to be found here.)
Start: Kjuul, Snippen. Kart: Oslo Nordmark

Diskusjon i Kjentmenns forum * Data i markadatabasen

I nærheten: Nordskogen Røvarkula Torkilstuhøgda