Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Høyest i Oslomarka

SVARTTJERNSHØGDA ligger ikke bare langt nord i Nordmarka. Med 717 høydemeter er dette Oslomarkas høyeste topp.

SVARTTJERNSHØGDA, høyest i Oslomarka med 717 meter, sett fra Juthaugen på 690. Foto: VESLE-BERNHARD

ØSTLIG perspektiv, med Ølja i forgrunnen.

ØSTLIG perspektiv, med Ølja i forgrunnen.

Sgotiskvarttjernshøgda ligger 717 meter over havet og er Oslomarkas høyeste topp. I senere år er den blitt velsignet med et godt tårn som avhjelper den noe mangelfulle utsikt.

Herfra har jeg sterke minner, idet Svarttjernhøgda er den kjentmannspost som ga meg mitt første kjentmannsmerke i gull. Dette var i høstferien da jeg var fjortis, på tur med mine foreldre på en ambisiøs postjakt gjennom marka. Vi lå to netter på Trantjern, et beskjedent, men adekvat overnattingssted som dessverre er nedlagt nå. Kolleren og Roenseter var blant postene vi oppsøkte i tillegg til Svarttjernshøgda på denne turen – i 1972. Siden har turene hit opp vært få, men gode.
På den tungsindige høstdag jeg sist kom her forbi, via Juthaugen og den nordlige oppstigning fra Puttmyrene, var det som om disse fjerne, mennesketomme landskaper sto i full fyr, antent av høstens kalde hånd. Foran meg lå Pershusfjellets lange rygg drapert i de prektigste høstfarger jeg noengang har sett, mens de fjernere dypblå fjell,Kolleren og Helgehaugen, var kledd i de omskiftelige regnskurers tynne slør. Herfra så jeg også fliker av Mylla og Spålen. På klare dager ser man herfra like til Jevnaker, sete for den allmenning som velvilligst har konstruert utsiktstårnet fra 1995.

Til denne klassiske kjentmannspost er lett å komme fra Mylla-siden, eller fra Jevnaker via Tverrsjøstallen. Der er to stier opp fra veien vest for den sortblanke Ølja – den gamle blå merkede og en hvitmerket natursti som Jevnaker allmenning har besørget. Sistnevnte er nok den som byr på minst møye.

HikingSVARTTJERNSHØGDA
har vært kjentmannspost millioner av ganger.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.