Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Vakrere enn på TV

BLÅFJELL vestenfor Vassfaret er det fineste blåfjellet vi vet om.
Blå oktober. Vassfaret sett fra Blåfjells sørflanke
en oktoberdag.
Foto: STEIN BOTILSRUD

i Blåfjell til en gjennomsnittlig norsk TV-titter og sjansen er stor for at du får et foredrag om julemoro, glade barn og blå nisseluer uten dusk. Si Blåfjell til en markavandrer og du kan få treff både i Kjekstadmarka, Skiens østmark og andre plasser hvor blåtonene spiller opp. Men det vakreste Blåfjellet vi har sett fins verken på TV eller langs E18. Det ligger vestenfor Vassfaret, troner 1154 meter over havet og er en riktig perle av et vardefjell.
Til Blåfjell kommer vi enklest fra Dypilen i Liemarka, i grensetraktene mellom Flå og Nes kommuner. Herfra går ferden først på skogsbilvei og senere på gulmerket sti opp mot selve Blåfjellmassivet med den storslagne utsikten. Turen opp til selve varden på 1154 meter over havet tar en drøy time og krever hverken stålkondis eller lårmuskler som en Koss eller Søndrål. Det går lett og fint oppover de slakke stigningene, og ved varden venter belønningen i form av et rundskue vi sent vil glemme.
Mot nord domineres utsikten av Golsfjellet og Nystølsfjella, men Norefjell ruver i sørvest med Høgevarde i sin midte. Mest spennende er det likevel å rette blikket østover, hvor vi glaner rett inn i Vassfaret med den langstrakte Aurdalsfjorden som blikkfang i det fjerne. Nevlingkollens profil er også svært så iøyenfallende på dalførets nordside, likedan Sørbølfjellet som ruver i sør.
Men Blåfjell er mer enn bare den flotte steinvarden på det trigonometriske punktet. Videre sørover fortsetter massivet med flere småvarder og minst like flott utsikt som fra toppen. Vi forserer derfor et småvann eller to, kliver ned og opp noen bratte skar, og en halvtime senere står vi på Blåfjells sørlige utpost. Herfra er Vassfarutsikten enda mer slående, og vi blir igjen minnet om hvorfor dette dalføret har blitt landets mest derømte U-dal og har fascinert vandringsfolk i århundrer. Snur vi oss mot nord ser vi også Blåfjellsvarden i et annet perspektiv, som et lite isslott badet i solen som skinner så vennlig denne herlige oktoberdagen.
Kanskje blir det Jul i Blåfjell også i år?

Fra varde til varde. Blåfjellmassivet innbyr til en rik naturopplevelse.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.