Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Sveve over Dausjøen

DAUSJØBERGET kneiser vertikalt over sjøen det har sitt navn etter. Her vil vi ikke ramle utfor. Denne obskure lille åsen i Maridalen pryder forsiden av Kjentmannsheftet 2010-1012, som derfor er blitt hetende Dausjøbergboka. Men hvorfor sjøen heter som den gjør, kan vi dessverre bare fantasere om.

PÅ BERGET. Utsikten fra Dausjøberget, mot gården Nordby. Foto: VESLE-BERNHARD

NORDUTSIKT mot Dausjøen og Maridalsalpene fra Dausjøbergets fot.

ange kjenner Dausjøen, den lille innsjøen i Maridalen med et navn like dystert som sitt utseende. Her omkring har det vært post flere ganger – ved en jettegryte nær vestbredden, og ved elven. Likevel klarte ingen i Kjentmenns forum å identifisere stedet da forsiden på kjentmannsheftet 2010-2012 ble offentliggjort. Det tyder på at få kjente Dausjøberget før det ble kjentmannspost.

Håndboka 2010-2012, også kalt Dausjøbergboka.

Utilnærmelig
Berget ligger syd for Dausjøen og reiser seg så bratt og utilnærmelig at eneste vei opp i praksis er fra sør, forbi den lille plassen Berntsberg. Her går en liten sti forbi gårdshuset, rett vest for en liten bygning som nok ikke er noe dukkehus, men en målestasjon for vannverket. Dausjøen er drikkevannskilde likesom Maridalsvannet, og tunge restriksjoner påhviler sjøen og dens omgivelser.
Vel forbi Berntsberg kan vandreren ta seg enkelt opp sørlien, mellom vennlig furuskog og over særegne forkastninger i fjellgrunnen. Det er fristende å si at turen frem til posten er så lekende lett at den inviterer til å utforske denne vakre åsrygg videre nordover i hele dens lengde.
Utsikten er brukbar mot syd og mot vest der gården Nordby ligger. Gården kan skimtes på håndbokens forsidebilde. Hele tiden har imidlertid vandreren steile styrtninger i vest og tildels i øst, og må ta seg i akt.

Vesle-Bernhards høst-haiku herfra:

natt i oktober
lysflakk på Dausjøberget
kjentmenn går igjen

DAUSJØBERGET
Post 36 i perioden 2010-2012
Vanskelig tilgjengelig liten kolle nær drikkevannskilde.
Kart: Oslo Nordmark. Start: P-lomme langs Greveveien.
Postens posisjon: N 60° 00.194 E 010° 47.419
Diskusjon i Kjentmenns forum * Markadatabasen

Geocache: Reiduns utsikt

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.