Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

En grytefull med taletull, og litt mer

JETTEGRYTEN I GRYTEBRÅTEÅSEN som reiser seg over Siggeruds villastrøk skjuler en geologisk særegenhet, ukjent for de aller fleste andre enn de kvinner og menn som nøye gjør seg fortrolige med disse fjerne frynser av Sørmarka.

MÅLET: Kjentmannsposten nær den bemerkelsesverige gryte.

lle har vel trent sitt snakketøy med å si Ibsens ripsbusker og andre buskvekster fryktelig fort. Her er en alternativ øvelse i å holde styr på tunge, lepper og tenner: Jettegråt i Grytebrytåsen Sørmarka. Nei, Jettegryte i Gråtegrytmarka skal det være. Uff, vi prøver igjen. Jåttegryte i Grøtebrøytåsen? Ehhh… Ja, her gjelder det å holde tungen rett i minnet eller hva det nå heter.
Men i stedet for å trimme tungen med tull kan vi jo reise ut til Siggerud i utkanten av Sørmarka, vandre inn et par villaveier, gå opp i åsen og litt ned, og vi vil forhåpentligvis komme til denne elegante jettegryte. Kjentmannsheftet forteller i detalj om de geologiske aspekter ved denne, og om den grufulle skjebne som på denne plett ble en tørst kalv til del.
Her er vi ikke langt fra en nedlagt plass som het Grytebråten, og kjentmannsheftet snakker om, la oss se, G-r-y-t-e-b-r-å-t-e-å-s-e-n. Men på kartet står det i dag Sagåsen.

JETTEGRYTA I GRYTEBRÅTEÅSEN
Post 49 i perioden 2008-2010.
Stor jettegryte på liten ås.
(A «jettegryte» is like a big, natural pothole in the forest — an unusual, deep hole that often fills with water. They once were thought to be the result of supernatural powers. This one is found not far from a residential subdivision south of Oslo.)
Kart: Oslo Østmark.
Start: Siggerud idrettshall (P). Buss 501, til Sværsvann, buss 905 videre til Siggerud.
Diskusjon i Kjentmenns forum

Comments

  1. Torgeir Stenstad says

    Østmarka har også sin jettegryte- den er kjent for alle som tar historiske poster i tur-o Ola Dilt. Jettegryta er svært bortgjemt og ligger i den stupbratte fjellsiden N for Skullerud Vannverk.

    Hilsen Torgeir

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.