Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Kalkskjerp frem fra glemselen

Det ville være en overdrivelse å si at dette stedet er kjent som Skjerpeløkka. Sannheten er nok heller at denne dunkle egn med sine industrielle kulturminner var aldeles ukjent for de aller fleste før det kom kjentmannspost her.

GLEMT.Ved Skjerpeløkka, de gamle installasjoner for kalkutvinning.

vem har vel ikke trasket opp denne lange dal fra Movannet, uten å tenke annet enn at denne seksjon av Greveveien kun er en slagen landevei til Ørfiske og Nordmarkens edlere deler? Slik vaklet nok de fleste av oss gjennom ignoransens mørke, før kjentmannskomiteen i sin visdom åpnet vandrerens øyne for disse skogstrøks finere detaljer.  Kjentmannsheftet 2006-2008 lærte oss for eksempel at den bakkede dal kalles Elmedalen eller Almedalen, og avdekket den elegante tunnell under østre veikant, der vannet fra Ørfiske skummer og bruser.

Denne gang skal vi vest for veien, til de fordums kalkvirksomheter som kalles Skjerpeløkka. Disse er lenger fra veien og slett ikke like lettfunnet. Således har selv øvede kjentmennesker kommet på villspor i dette dystre strøk, der gammelgranen står tett, og høydeforskjellene er store. Ofte skyldes denne villfarenhet at man har for tidlig forlater veien til fordel for de lokkende småstier, som siden taper seg i terrenget. Når man så har surret seg frem til riktig sted, oppdager man at en ypperlig sti nord-sør forbinder stedet med den samme vei lenger nord, der den bukter seg så smekkert langs Ørfiskevannets sørlige bredde. Her møtes veien og stien ved den gamle plass som kalles Sorgenfri.

Om virksomheten her forteller kjentmannsheftet 2008-10 i detalj. Det var Hakadals jernverk som her brant kalkstein til sin jernproduksjon. Virksomheten ble innstilt i 1869.

SKJERPELØKKA
Post 33 i perioden 2008-10.
(This post is hidden in a dark forest, at a long-forgotten spot once used to extract lime or calcium for iron production at Hakadal. The hike up from the Movatn train station is rather boring, but the scenic nearby lake Ørfiske is always worth a visit.)
Kart: Oslo Nordmark. Start: Movatn stasjon (NSB). Postens posisjon: N60 03.731 E10 48.982

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.