Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Manndomsprøver ved Mantjern

MANTJERN kan besøkes til alle årstider på blåmerket sti, rødmerket skiløype og gruset sykkelvei. Ved dette hemmelighetsfulle tjern mellom ruvende koller kan vandreren med fordel slå leir for et måltid eller overnatting, på flere gode rasteplasser med utsikt over Mantjernets sjeldne skjønnhet. Her kan vandreren samle krefter til turen opp på Skinnskattberget i sør.

inden sukket iskaldt fra nord på den vandige septemberdag jeg sist kom her forbi. Høsten hadde satt løvskogen i brann, og de varme farger speilet seg så vakkert i det mørke vann. På den  landtunge som nærmest spidder Mantjernet, hadde et jaktlag slått leir. De slapp fra seg bålrøyk og bikkjeglam. En mann ropte noe om kjentmannspost og dirigerte oss til landtungens fjernere odde; i leiren ble vi ikke invitert inn, og det var kanhende like godt.
Heldigvis fantes det flere plasser å slå seg til ved det skjønne Mantjern. Alle frembød sitt eget gripende panorama over den mørke vannflate, som speilet skogens høstskrud med en sjelden klarhet.
Enkelte kaller dette Manntjern med to n-er, ut fra en forestilling om at tjernets krokete form, eller den rette landtunge, skal bære likhet med det mannlige kjønnsorgan i en tenkt tilstand. En festlig tanke, kanhende, og i tråd med de lystige navnetradisjoner som har gitt oss Jentedusken, Kjerringræva og andre navn. Denne forklaringen styrkes av at det også finnes et annet Manntjern, sørøst for Glotjernkollen, som ligner dette både i form og innhold. Som sin navnefelle, har det en landtunge stikkende rett ut i tjernet fra sørbredden.
Men de detaljer og former vi i dag kan se på kart og Google Earth, var nok vesentlig mindre innlysende på den tid folk begynte å gi navn. Vi kan tenke oss at dette var skogenes spredte beboere, og de fikk vel knapt se et eneste kart i sin levetid.
Jeg heller derfor til den overbevisning, om at tjernet i stedet har sitt navn etter Daltjuvmana, den mektige åsrygg som ruver taust i nord. Det er jo også svært vanlig at slike små tjern får navn etter en nærliggende ås, for eksempel Oppkuvvann og Kollernputten.
Vi er her i den østlige halvpart av Nordmarka, i Oppland fylke. Sør for Mantjern ligger det veldige Skinnskattberget. Godt foret og uthvilt bryter vi leir og legger i vei på den gode blåsti dit opp.

MANTJERN
Post 23 i perioden 2010-2012
Kart: Oslo Nordmark. Start:  Stryken stasjon (begrenset P og toget stopper nesten aldri)
Postens posisjon: N 60° 08.792 E 010° 39.842
Diskusjon i Kjentmenns forum
Geocache * Markadatabasen
View Larger Map

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.