jentmannshåndboken 2000-2002 forteller at bak ordet svarv skjuler det en form for håndverksmessig virksomhet i skogen. Selve Svarvestolen var en primitiv form for dreibenk, og svarveren laget ulike gjenstander i tre. Rimelig primitivt er det også på Svarvestolsbrenna i Østmarka. Den vesle ryggen mellom Mortvassåsen og Nordre Skytten huser ingen svarver idag, bare en blåsti som går parallelt med en rødmerket skiløype, mot Mariholtet i nord og Vangen i syd.
Dr. Botilsrud som skrev ovenstående linjer er ikke den eneste som har vandret i disse strøk. Fra den nærliggende Kavlebrumyr tilskrev meg Dr. Stenstad med disse linjer:
Den siste dag i september lot solstrålene seg skinne på denne myr, som ligger langt fra allfarvei, men som allikevel i svunnen tid må ha betydd noe for folk og fe og fått et eget navn på kartet.
Fra veien vest for Mortvannsåsen i Losbyskogen velges blåmerket sti videre sørvestover mot kjentmannsposten på Svarvestolbrenna, og om ikke lenge passerer man sørenden av denne myr, som nå ligger og venter på den første frostnatt – og kanskje en og annen elg som krysser dens våte bunn.
Speak Your Mind
Du må være innlogget for å kunne kommentere.