Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Veldreid kulturminne ved Svarvestolbrenna

 

STIEN. Svarveren og stolen hans er borte, men faret han tråkket i er i dag merket blått og fører til Vangen. Foto: STEIN BOTILSRUD

 

jentmannshåndboken 2000-2002 forteller at bak ordet svarv skjuler det en form for håndverksmessig virksomhet i skogen. Selve Svarvestolen var en primitiv form for dreibenk, og svarveren laget ulike gjenstander i tre. Rimelig primitivt er det også på Svarvestolsbrenna i Østmarka. Den vesle ryggen mellom Mortvassåsen og Nordre Skytten huser ingen svarver idag, bare en blåsti som går parallelt med en rødmerket skiløype, mot Mariholtet i nord og Vangen i syd.

HEFTIG. Den smukke Kavlebrumyr. Foto: TORGEIR STENSTAD

Dr. Botilsrud som skrev ovenstående linjer er ikke den eneste som har vandret i disse strøk. Fra den nærliggende Kavlebrumyr tilskrev meg Dr. Stenstad med disse linjer:

Den siste dag i september lot solstrålene seg skinne på denne myr, som ligger langt fra allfarvei, men som allikevel i svunnen tid må ha betydd noe for folk og fe og fått et eget navn på kartet.
Fra veien vest for Mortvannsåsen i Losbyskogen velges blåmerket sti videre sørvestover mot kjentmannsposten på Svarvestolbrenna, og om ikke lenge passerer man sørenden av denne myr, som nå ligger og venter på den første frostnatt – og kanskje en og annen elg som krysser dens våte bunn.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.