Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Størst av store steiner

GAUPESTEINEN i Sørmarka er blant Oslomarkenes største – og tyngste – severdigheter. 

STOR og flott, men rekk opp hånden de som har sett gaupe her. Foto: EILIF EGGEN

t så berømt landemerke som den enorme Gaupestein i Sørmarka, er det nødt til å være sterke meninger om. Noen mener steinen skal være huset som Dovrefjellsnissen satte opp her sør etter det som må ha vært en opprivende konflikt med hans nærmeste nabo, Rondenissen. Ifølge sagnet tok han med seg både stue, uthus og bøling sørover.

Andre hevder hardnakket at det var selveste Dovregubben som kom hit, budsendt for å dømme i en grensestrid mellom høvdingene i Tomter og Ski. Han satte opp hus der han mente grensen burde gå, og som vi vet foretrekker Dovregubben bolig av solid stein.

Gaupestein markerer grense den dag i dag – mellom østfold og Akershus fylker, og mellom Enebakk, Ski og Hobøl kommuner. Så da kom denne kjempesteinen kanskje med isen? Det er lett å tro, men den skal visstnok ha ramlet ned fra Gaupesteinsåsen i nabolaget; kanskje er den til og med åsens forhenværende topp.

Det er ikke godt å vite hva man skal tro, men de faktiske forhold er i hvert fall at Gaupestein er 20 meter lang, 10 meter bred og nesten åtte meter høy. Fem blåstier går ut herfra. I gamle dager var det livlig rundt Gaupestein, da lokal ungdom kom hit ut til dans og spell rundt bålet. Gjesteboka som ligger under steinen ble innstiftet allerede i 1920-årene.

I all sin velde kan nok Gaupestein virke uforstyrrelig, men marka omkring er gjenstand for hissig mijøstrid. Naturvernforbundet Oslo Akershus ønsker Gaupesteinsmarka vernet og henviser til at området har betydelige naturkvaliteter i en region – øst-Akershus og østfold – som ellers er blitt hardt beskattet av skogbruket. NOAS lokallag i Ski har fremmet eget verneforslag, enten etter Naturvernloven eller i kommunale verneplaner. Lav-arter som er funnet i de trange dalene i Gaupesteinsmarka tyder på såkalte nøkkelbiotoper – områder med spesielle naturkvaliteter. Ifølge NOAs eksperter finnes det edelløvskog her, samt einertrær som ellers bare finnes på Vestlandet.

Hva steinen er oppkalt etter virker opplagt, men om det vanker gaupe her vet da fåglarna. Kanskje mulighetene er bedre på Gaupekollen i Maridalen?

GAUPESTEIN. Post 49 i perioden 1998-2000 og flere ganger tidligere.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.