Kjentmenns forum – møteplassen i Marka!

Notifications
Clear all

Post 20-33 Ruiner ved Lille Åklungen

Side 2 / 2

Amgrims
(@amgrims)
Aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 3 år siden
Innlegg: 8
 

Les alltid innleggene i Forum før du går! Vi kom opp fra Sognsvann og på kartet så det ut som om posten lå ganske langt nede. Det var jo 2 høyder der nede. Ca. 100m før der postløypa gikk inn, gikk det en sti nedover og bortover en hylle. Siden jeg har høydeskrekk og mannen ikke ville gå mer nedover enn nødvendig, samt veldig vått og glatt, ble det til at vi nesten snudde med sinne over hvor bratt det var til denne posten. Men vi gikk nå bortover og jeg tok opp forumet! Og DER sto det jo at det var 50m fra veien og et kart. HURRA! Når skal jeg lære å lese Forumets gode innlegg før vi går ut? Takk og TAKK!!Det er jo en fin familiepost❤️


SvarSitér
Lene
 Lene
(@lene)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 1 år siden
Innlegg: 57
 

Mange takk til de som gikk her tidligere i høst og skrev i forumet om hvordan man kunne finne fram! Takk også til vardepåbyggeren, som antakelig la på de steinene som gjorde den helt ordinære varden til en veivokter langs kjerreveien:

Veiviser ved Lille Åklungen

Eller kanskje dette er gubben som bodde her en gang i tida, som er opphavet til de mystiske ruinene, og som en dag kom til å gå ut i morgensola? Skjønner godt at noen kunne få lyst til å bygge og bo her - og for 100 år eller mer siden, var nok utsikten enda flottere, og noen km å traske innover i skogen var neppe noen særlig hindring. 

Må innrømme at jeg i alle år har hatt fordommer mot Sognsvann pga. folketettheten her oppe de gangene jeg har vært her, og dette dukket opp til overflaten igjen da vi i dag ankom parkeringsplassen litt utpå denne søndagen. Men jeg har aldri gått på denne siden av vannet før, og kjerreveien oppover på vestsida mot Lille Åklungen og videre, var jo absolutt hyggeligere enn Karl Johansgata på østsida. 


SvarSitér
Morten Møst
(@store-bernhard)
Forumvert
Innmeldt: 10 måneder siden
Innlegg: 212
 
Postet av: @lene

kjerreveien oppover på vestsida mot Lille Åklungen og videre, var jo absolutt hyggeligere enn Karl Johansgata på østsida. 

Helt enig med deg, og jeg kan anbefale denne veien sørover i skisesongen også. Færre mennesker og friskere utforkjøringer.


Lene likte dette
SvarSitér
Pål V. Schage
(@paalv)
Svært aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 21 år siden
Innlegg: 36
 

Vi gikk dit på lørdag, rundtur fra Midtstuen. Opp til Frønsvollstråkka så vi kom ovenfra til posten, og retur over Båntjern.

Vi gikk til fots, men møtte både skiløpere og syklister på veien mellom Frognerseteren og Ullevålseter, så nå er vi mellom sesongene.

I tillegg til at posten er plassert feil på kartet, er det her en annen pussighet: Bak i heftet (s 124) heter posten "Høyde 334, vest, Lille Åklungen". Posten står rett over 300 moh, godt under 310, så hva er dette for noe lureri?

Men fint plassert er den, og altså full av mysterier!

Hilde, Pål & Caro

Dette innlegget ble endret for 11 måneder siden av Pål V. Schage

SvarSitér
Jokkolokko
(@jokkolokko)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 14 år siden
Innlegg: 70
 

Dette er en eminent ski-in vinterpost også! Maskinpreparert til 40 m unna. Sønn på 9, hund på 8 mnd og jeg tok denne med utgangspunkt Frognerseteren. Lysløypa mot Ullevaalseter og etter man har passert høyspenten tar man til høyre og kommer da inn på løypa som går i åssiden vest for Lille Åklungen. Da var det enkelt å få øye på den lille kollen denne ligger på og det var også et par skispor opp til posten. Grei skuring. 

Det er fortsatt masse snø og supert føre, selv om 4-5 varmegrader i luften. Nattefrost er en velsignelse i mars. 

Vi hadde med primus og stekepanne og koste oss med lunsj på en bar flekk like ved posten. 

Takk for turen!

KM 20 33 1
KM 20 33 2

SvarSitér
Morten Møst
(@store-bernhard)
Forumvert
Innmeldt: 10 måneder siden
Innlegg: 212
 

Takk for et nytt inspirerende innlegg. Hva tror du om isen?


SvarSitér
Jokkolokko
(@jokkolokko)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 14 år siden
Innlegg: 70
 

Vi var ikke nedom Lille Åklungen, men så ingen våte flekker. Tipper det holder fint denne helgen. Ikke saksøk meg fra vannets bunn hvis jeg tar feil...


SvarSitér
Beate Heilemann
(@beatyschka)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 22 år siden
Innlegg: 55
 

Jeg var innom i går for å lete etter  en av termoskorkene mine, som jeg mistet her i februar. Da kom jeg over steinen med innskriften 18 WJB 97.
Interessant.
Googlet  og fant litt info hos Vestre Aker Historielag eller
Holmenkollen Lion Club. Se side 14-15.

http://www.v-aker-historielag.no/resources/blad-42-2002-2.pdf

Dette innlegget ble endret for 7 måneder siden 2 times av Beate Heilemann

Kristin likte dette
SvarSitér
Hans Löwe Larsen
(@lowe)
Svært aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 22 år siden
Innlegg: 46
 

Den minst våte dagen i Høstferien bragte oss ut på tur hit. Greit å gå tur oppover på sivilisert vei, selv om det var mer motbakker enn det vi tror på forhånd (er det ikke alltid det?).

Posten ble greit funnet, og mysteriet er delvis løst. Vi traff en dame, med venninne, og med stor lokalhistorisk innsikt, og som kjente brukerne som benyttet stedet da det var hytte der.

Hytteeieren het Jacob, og var født i 1897, slik inskripsjonen (18JB97) i steinen forteller. Han hadde visstnok hindret en stor skogbrann i området, og som takk fikk han beholde sin (ulovlig?) oppsatte hytte. Denne hytten ble brukt av Alna-speiderne i denne perioden, og hytten ble bare kalt "Jacob". Det må ha vært en tett sammensveiset gjeng, for asken til (i hvert fall) en av dem er spredd utfor klippekanten der med stor seremoni. Fortsatt lever noen av dem og....

...det viser seg at en av de lengstlevende speiderne fra Alna hadde henvendt seg til kjentmannskomiteen med den egentlige historien om ruinene, men det var jo av trykketekniske årsaker ikke mulig å få historien med i boken. Han skulle visstnok også ha henvendt seg til forumet, men ordet "visstnok" er vel beskrivende. Vi oppfordret damene om å bringe ønsket tilbake om å kontakte forumverten og overbringe bakgrunnsinformasjon.

Vi har litt teflonhjerne, så dette er det vi husker av leksjonen vi fikk under det korte møtet. Det finnes altså løsning på dette mysteriet, og den ligger trolig i en e-post til kjentmannskomiteen.... 80-åringen som ønsket å bidra med informasjon het altså Arne etellerannetetternavn.

Vi kunne da informere, takket være dette forumets eksklusive informasjonskilder, disse to damene fra Nittedal om hvorfor 4 poster hadde forsvunnet på mystisk vis og blitt erstattet med 4 nye. De ble overhodet ikke overrasket over at kongen var blitt sur.....

Da går turen videre til Bob-banen, det skulle være en grei omvei tilbake til Sognsvann?

Dette innlegget ble endret for 2 uker siden 3 times av Hans Löwe Larsen

Gunnark og Kristin likte dette.
SvarSitér
Side 2 / 2
Del dette