Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Helt vilt i Mørkgånga

MØRKGANGA og dens dype, bratte kløft er blant Oslomarkas gjeveste turmål. Den byr på en tur vandreren vil huske for alltid, og også kan koste på seg å skryte av. Her har et vært kjentmannspost med ujevne mellomrom, senest i perioden 2020-23.

ATTRAKSJON. Det er ofte turtrafikk ved den fryktinngydende, men berømte kløften. Fra store deler av Ringerike er den også synlig, som en mørk skygge på Krokskogveggen, Foto: VESLE-BERNHARD

m noe sted i Oslomarka kan hevdes å ha skrekkblandet berømmelse, så må det være Mørkgånga (også kalt Mørkganga, Mørkegangen etc), Dette trange skar ytterst på Krokskogens platå er et av Osloarkas mest særegne steder.
Dette skaret er så smalt og bratt, at hvis Bernhard Herre hadde vært her, ville han kanskje sagt beskrevet en følelse av at slibrige klippebryst truer med å lukke seg over vandrerens hode.
Om Mørkgånga har H.O. Christophersen skrevet at han intet sted kjenner i Oslo-marken som i skjønnhet og villskap kan måle seg med denne mektige kløft. Enhver Nordmarks-traver bør med visse mellomrom ta en tur herhen, lyder hans råd i klassikeren På gamle veier og nye stier i Oslomarka.

Om våren styrter en villstyrig bekk som en stråle ut fra det steile berg, med en styrke som gjør at godtfolk heromkring forlengst har døpt den Migaren. Vannet kommer fra det smellvakre Migartjern noen steinkast øst for Mørkganga.

  • Mørkganga har vært et i overkant populært turmål under koronapandemien, med tilhørende problemer på den vesle parkeringsplassen i Elvika. Politiet har aksjonert flere ganger og bøtelagt bilister som har parkert langs den smale veien mot Åsa
  •  Platået over Mørkganga har vertikale stup på tre sider. En påminnelse om at stedet er farlig kom kvelden før Mørkganga ble kjentmannspost, da er en deltaker på en overnattingstur falt utfor og mistet livet. Les mer i Dagbladet.

Flere veier fører hit. Den tyngste er å gå opp fra Elvika, der det er begrenset parkering, skilting og merket blåsti oppover. Et økende problem i de bratteste partier her – før man kommer opp til selve kløften – er løse steiner av betydelig størrelse, som gjør det vanskelig og risikabelt å gå her, spesielt på travle turdager. I 2018 var Mørganga stengt en periode på grunn av fare for steinskred.

Et smartere veivalg er å gå den lekre blåstien fra sør, fra Kleivstua.området over Retthellseter og nordover langs kanten av Krokskogplatået. Et annet er å starte fra bommen ved krysset Stubdalsveien og Gaupeskardveien, gå over Gyrihaugen, Migartjern og frem til kløften.

MØRKGANGA – MØRKGÅNGA
Post 16 i perioden 2020 til 2023. Også kjentmannspost fra 1990 til 1992 og fra 2008 til 2010.
(This post is placed at a landmark destination in the western woods known as Krokskogen and involves a fairly demanding hike either up from Elvika on the eastern edge of the Steinfjord or from above, beyond Gyrihaugen. It’s a slighly scary spot, with steep cliffs and a famously narrow passage, but the view is fine and you can brag that you’ve been there.)
Kart: Oslo Nordmark.
Start: Elvika P, Kleivstua eller Gaupeskardveien (via Gyrihaugen)
Geocache

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.