Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Opptur til Nedre Lysedam

NEDRE LYSEDAM gjør lite av seg der den ligger i edle omgivelser, men for tømmerfløtingen var den desto viktigere.

DEMNINGEN. En stille høstdag ved den nederste av de tre Lysedammene. Foto: VESLE-BERNHARD

LYSNING. Ved den Nedre Lysedam. Utsikt fra demningen mot nordvest.

anskje  den minst påaktede av Lysedammene er den nederste av de tre. Øvre Lysedam har fantastisk utsikt mot Hornet, mens den midtre er en naturlig rasteplass der flere stier møtes. Midtre Lysedam ligger dessuten i nærheten av Lysegrana, post 13 i Hakkloelvboka for perioden 2020-2023. Ved Nedre Lysedam er det som oftest stille og idyllisk.

UTSIKTEN ut over Nedre Lysedam.

Nedre Lysedam er best å besøke fra Skansebakken i Sørkedalen. Veien fra skolen, Aamodt og Pipenhus går så langt øst at man knapt ser nedre dam hvis man er på vei mot den midtre og den øvre. På den annen side ligger disse fine vannene og veiene godt til rette for en rundtur den ene eller den andre retning.

I denne delen av Krokskogen løper Tverrelva nord-sør og møter Heggelielva ved Lysegårdene.
Underveis er den demmet opp av de tre Lysedammene. Demningene her ble oppført i 1890-årene etter at de tre var blitt regulert til tømmerfløting. Demningene, eller «dammene» er bygget opp av tilhoggede steinblokker. Langs elveløpet ble det en rekke steder bygget steinmurer, også kalt «skåvegger» for å lede tømmeret i vannets hovedstrøm og unngå at stokkene vaset seg. Det kunne lett skje i den raske strøm, for mellom midtre og nedre Lysedam er fallet hele 26 meter. Ifølge Gleinåsboka, kjentmannsheftet for perioden 2006-2008, var Tverrelva alltid det første vassdraget som ble brukt til fløting, da tilgangen på vann var begrenset. Men tidlig på våren, når isen gikk og snøen smeltet, kunne man dra nytte av flomvannet. Så fort kunne det gå her at hele fløtingen var unnagjort på litt over et døgn, ifølge postbeskrivelsen.

Den kjentmannspost som friluftsorganisasjonene i sin visdom satte ut ved Nedre Lysedam sto på østsiden, bare et stenkast fra veien fra Skansebakken. Herfra er det utsikt like til det monumentale Hornet som ruver på den nordlige horisont, men utsikten er nok bedre fra Øvre Lysedam.

NEDRE LYSEDAM. Post 18 i perioden 2006-2008. 274 meter over havet, nordøst for Stuteskallen.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.