Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Ønskereprise på Lamannshaugen

LAMANNSHAUGEN ligger nord for Svarttjernshøgda, vest for Mylla og ikke minst øst for Jevnaker, der de bruker navnet Øståsen om denne 701 meter høye rygg hvorfra utsikten over Østlandet er så vakker. Fra utsiktspunktet der kjentmannsposten står har man et panorama på godt over 180 grader.

UTSIKTEN. Ved den forbløffende utsikt over Randsfjorden med mer. Foto: VESLE-BERNHARD

ang en gang har jeg besøkt Lamannshaugen, som var kjentmannspost også i perioden 1994 til 1996. I juni 2002 var noen av kjentmannsmerkets beste venner oppom her på en topptur som også inkluderte Svarttjernshøgda på 717 meter, og Helgehaugen på 705. Oslomarka har ytterligere to topper over 700 meter – Ringkollen på 702 og Oppkuven på 704.

Den elegante sti fra Vangseter mot Lamannshaugen.

Slike høyder fortoner seg likevel beskjedne i forhold til dem den heldige vandrer kan skimte fra Lamannshaugen på en klar dag. Herfra ser man like til Jotunheimen hvis luften er, som Asbjørnsen sa, gjennomsiktig klar. Om dette beretter kjentmannshåndboken 2010-2012 i detalj. Den som kjenner Stormarka vil med letthet få øye på Knutefjell, Norefjell og Vikerfjell, samt de karakteristiske Hadelandsåsene. Mellom disse smekre former blinker Randsfjorden som et kostbart smykke.
Lamannshaugen er også godt synlig fra omgivelsene. Derfor var dette i gamle dager vardested, en topp hvor man tente bål for å varsle folk langt unna om at krig eller andre farer truet landet.

Et annet vardfjell: Kolleren

På obskure stier.
Flere veier leder til Lamannshaugen, som med fordel kan besøkes på sti og skogsvei fra Tverrsjøen og Ølja, eller fra Mylla-siden der man kan gå opp gjennom den elegante Sinderseteren. Sist fr. Vesle-Bernhard og jeg selv kom her forbi, var det imidlertid på en lite benyttet blåsti fra Finnerudseter og Vangseter, to perler i et bortgjemt hjørne av Nordmarka. I disse obskure strøk ferdes ikke mange i dag. Likefullt er stien stedvis veltråkket og edel, formet av mange generasjoner turgåere og seterfolk. I dalen mellom Lamannshaugen og Juthaugene møter den en gammel ferdselsvei fra Søtbakken, en seter nærmere Jevnaker.

En kjentkvinne ved kjentmannsposten.

Fra denne dal går flere stier og driftsveier oppover mot Lamannshaugens topp. Man kan også ta seg frem i det ville terreng. Uansett leder alle veier til en av de vakreste utsikter Nordmarka kan fremby. Det gamle trigonometriske punkt som sto er er forlengst falt ned, men heldigvis er kjentmannsposten tilbake.

LAMANNSHAUGEN
Post 21 i perioden 2010-2012. Også post i perioden 1004-96.
Langstrakt ås nord i Nordmarka, 701 meer over havet. Fabelaktig utsiktspunkt.
Kart: Oslo Nordmark. Start: Tverrsjøen, Ølja (P).
Bernhards gamle side fra Lamannshaugen * Diskusjon i Kjentmenns forum * Geocache * Markadatabasen

 

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.